Als nieuw fractielid en raadslid krijgt Voortman de onderwerpen werk en inkomen (o.a. armoede, bijstand, schulden), zorg, WMO, vrijwilligerswerk, ouderen, gemeenschappelijke regelingen in zijn portefeuille. Over wie hij is en wat zijn plannen zijn stelde GroenLinks Schiedam hem een aantal vragen

Wie ben je? 

Ik ben Bart Voortman, 52 jaar oud. Ik heb een dochter die dit jaar 30 wordt en een kleinzoon van drie. Ik ben trambestuurder bij de RET. 

Waarom ben je actief geworden voor GroenLinks?

Van huis uit ben ik opgevoed met maatschappelijke betrokkenheid. Met name sociale ontwikkelingen kwamen veel aan bod, maar ook het verzet tegen de wapenwedloop uit de koude oorlog waren thuis hot items. Later zijn daar voor mij nog thema’s bijgekomen, zoals: hoe onze staat werkt, het doorgedraaide kapitalisme, privacy, woningbouw, vluchtelingenbeleid, milieu. GroenLinks neemt op deze thema’s standpunten in waar ik me het meest bij thuis voel. 

Waarom wilde je raadslid worden? 

Praten en filosoferen over ‘hoe jij zou willen dat het gaat’ is natuurlijk leuk,  maar ik zou daar toch ook wat handen en voeten aan willen geven, dus actief verandering proberen te bewerkstelligen. Als raadslid kan dit. 

Wat betekent Schiedam voor jou?

Schiedam is thuiskomen. Ik heb hier de eerste vijf jaar van mijn leven gewoond, het grootste deel van mijn leven dus elders, maar tot mijn 20e kwam ik hier met grote regelmaat. Toen overleed het laatste hier-wonende familielid. Toen ben ik hier jaren niet geweest en nu woon ik hier weer zo'n acht jaar en ik moet bekennen dat ik er wat gemengde gevoelens bij heb. Ik vind de mensen hier heel toegankelijk en ik vind de oude binnenstad over het algemeen prachtig. Als er mensen komen die hier nog nooit geweest zijn, neem ik ze altijd mee op een wandelingetje en ze zijn altijd onder de indruk. Tegelijkertijd springen de tranen in mijn ogen als ik zie wat er hier en daar met die stad is gedaan. Zelden zoiets lelijks gezien als het Stadserf, bijvoorbeeld. 

Je gaat je bezighouden met o.a. werk en inkomen, en zorg. Wat wil je daar bereiken als raadslid?

Met werk en inkomen en zorg/jeugdzorg heb ik me altijd graag bezig willen houden. Nu weet ik dat je op veel van wat daar gebeurt, weinig invloed hebt, maar "het gezicht" wordt lokaal bepaald. Hier vind ik oog voor de menselijke maat houden cruciaal. Dat geldt niet alleen voor cliënten maar ook voor het personeel wat in die sectoren, betaald en onbetaald, werkzaam is.

Wil je de Schiedammers nog wat meegeven? 

Blijf wakker. En heb geduld. Besluitvorming en uitwerking gaat niet zo snel als we zouden willen. Tegelijkertijd kunnen raadsleden en bestuur niet altijd op de hoogte zijn van alles wat er dagelijks in de stad speelt, dus trek aan de bel als je ergens wat van vindt. Nu ben ik niet van mening dat dat nu niet gebeurt, maar volgens mij zijn er in Schiedam grote groepen die nauwelijks zijn georganiseerd en waar politici en bestuurders wel óver praten maar niet mét.

 

Bart Voortman 

(fractie@groenlinksschiedam.nl)