Op dit moment worden er in Schiedam nieuwe (zorg)contracten afgesloten voor onder anderen een groep mensen die onder begeleiding uitstekend deel uitmaken van onze Schiedamse gemeenschap. Vorige week bracht de fractie van GroenLinks Schiedam een werkbezoek aan de gemeente Alphen aan den Rijn om in de praktijk te kunnen zien hoe ze in déze gemeente organiseren dat alle mensen mee kunnen doen in de stad en hoe dit het beste kan worden begeleid. “Participatie voor alle mensen” was het thema.

Waar kwamen we achter? Alphen aan den Rijn werkt op veel onderdelen op een manier zoals ook in de nieuwe aanbesteding van Schiedam wordt gevraagd. Maar: uit dit werkbezoek kwam ook onder anderen de tip dat het onwenselijk is voor organisaties (maar zeker ook voor de cliënten) als er een overgangsperiode is die korter is dan 9 maanden. In Schiedam is echter gekozen voor een overgangsperiode die een stuk korter is, namelijk tussen de 1,5 maand en 3 maanden. De fractie van GroenLinks Schiedam heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college.

Guido Antunes, raadslid GroenLinks Schiedam: “Alle vier de aanbestedingen hebben een kortere overgangsperiode dan geadviseerd. Ik vraag me af waarom hiervoor gekozen is en vooral wat het college aan maatregelen neemt als blijkt dat deze periode inderdaad te kort is. Welke afspraken zijn er gemaakt voor de cliënten die bijvoorbeeld meerdere dienstverleners hebben?" 

De fractie hoopt dat er ervaringen zijn opgedaan in andere gemeenten die deze korte overgangsperiode kunnen rechtvaardigen. GroenLinks Schiedam staat pal voor goede zorg voor iedere Schiedammer. Antunes: "De Schiedammers mogen niets merken van nieuwe contracten en aanbestedingen. Voor hen moet de zorg die zij ontvangen elke dag hetzelfde zijn."