Ambitieloos college klopt zich op de borst

Ondanks trotse verhalen van het Schiedamse college behoort Schiedam tot de hekkensluiters als het om duurzaamheidsambitie gaat. “Tja, als je de lat niet hoog legt, loop je het risico erover te struikelen,” zegt GroenLinks-fractievoorzitter Jeroen Ooijevaar. “Op het gebied van klimaatbeleid heeft Schiedam het de afgelopen jaren helemaal niet zo goed gedaan.”

Dat blijkt onder andere uit een onderzoek (PDF) dat de milieuorganisatie Natuur en Milieu deed naar de duurzaamheidsdoelstellingen van de 42 grootste gemeenten. Ooijevaar: “Schiedam behoort tot de groep hekkensluiters. Uit het onderzoek blijkt dat gemeenten met ambitieuze klimaatdoelen het goed doen. In 2016, bij de bespreking van het Klimaatbeleidsplan, verweet ik wethouder Van Aaken en het college een gebrek aan ambitie. De doelstellingen zijn te laag. Op deze manier doen we niet genoeg tegen klimaatverandering.”

De fractie van GroenLinks stelde vragen naar aanleiding van het rapport van Natuur en Milieu. “We willen van het college weten of er de bereidheid is om leentjebuur te spelen bij steden als Alkmaar, Delft en Rotterdam. Dat zijn steden die uit het onderzoek naar voren komen als koplopers. Daar verschuilen ze zich niet achter argumenten als ‘er is teveel hoogbouw’ en ‘we hebben een historische binnenstad’, wat in Schiedam wel gebeurt,” aldus de GroenLinks-fractievoorzitter, “Schiedam moet hogere ambities vaststellen. We kunnen het ons niet veroorloven om het ons gemakkelijk te maken. De lat moet omhoog, dan gaan we ook meer realiseren. Pas als dat lukt, dan mag het college zich op de borst kloppen.”