Arme Schiedammers.

 

Binnenkort hebben we het in Schiedam over het armoede- en schuldenbeleid. Maar wat is dan die armoede? Volgens de definitie van het Centraal Planbureau is armoede: Mensen die gedurende langere tijd niet de middelen hebben voor de goederen en voorzieningen die in hun samenleving als minimaal noodzakelijk gelden.

 

Mooi, zo’n definitie. 

Hier in Schiedam geldt deze definitie voor ongeveer 1 op de 11 personen. Dat is heel veel. Meestal probeer ik dan te vergelijken met hoeveel mensen er in een bus passen en dan zitten er in een volle bus zo 5 personen, Of je vergelijkt dat met kinderen in een klas, en dan zitten er per klas 3 kinderen die onder de noemer armoede vallen. Maar wat betekent dat dan concreet? We kennen allemaal de verhalen van kinderen die geen winterkleding hebben, zonder eten naar school gaan.  Maar dat zijn geen verhalen. Het is de werkelijkheid. 

Schokkend vind ik dat. 

En hun ouders willen echt het beste voor deze kinderen, maar kunnen dat niet betalen. Onze bewoners zouden niet moeten kiezen tussen warm eten of warme kleding. 

We doen als Schiedam veel voor mensen in armoede. Er zijn veel regelingen, maar niet iedereen weet ze te vinden. Er zijn veel organisaties die zich bezig houden met armoede: de voedselbank, de ruilwinkel, de kledingbank, Stichting Net Niet Genoeg, Dat zijn er maar een paar. Maar ook kerken en moskeeën bekommeren zich om deze mensen. Hoe dankbaar zijn we dat dit gebeurt. 

Maar eigenlijk wil ik geen voedselbanken. Niet omdat ze geen goed werk doen, want dat doen ze zeker, maar omdat we ze niet nodig zouden moeten hebben.  

De eindejaarsperiode komt er weer aan. We denken nu altijd aan mensen die het minder hebben. In Amerika hebben we het over Thanksgiving, in Nederland hebben we Sinterklaas en Kerst waarbij we merken hoe goed we het soms hebben. Laten we het hele jaar eens denken aan hoe we mensen die het minder hebben kunnen ondersteunen. Dan pas kunnen we de armoede echt tegengaan en niet met kerst de aflaat doen om onszelf beter te voelen.

Nog even voor de duidelijkheid: armoede betekent niet dat mensen schulden hebben. Armoede is veel meer dan dit. Mensen die hard hun best doen geen schulden te maken, maar daarnaast niet overhouden. 

Wanneer we het over schulden hebben heeft GroenLinks Schiedam daar wel een idee over. In ons verkiezingsprogramma spraken we over het opkopen van schulden. Dat zou een mooi en belangrijk middel zijn. Dit houdt niet in dat schulden niet afbetaald moeten worden, maar houdt wel in dat de rente niet zo hoog oploopt dat mensen met schulden alleen maar rente afbetalen. Bijkomend voordeel is dat er een schuldeiser is en men niet meer vele telefoontjes en mensen aan de deur krijgt. 

Heb je ideeën over hoe we het armoede- en schuldenbeleid nog beter kunnen maken en wil je hierover meepraten? Kom dan naar de beeldvormende avond op 26 november, vanaf 20.00 bespreken we de “Beleidsnotitie Armoede en Schulden” 

Deze notitie geeft aan hoe de MVS-gemeenten (Maassluis, Vlaardingen, Schiedam) de komende 4 jaar armoede- en schuldenproblematiek in de regio willen terugdringen. Spreek me vooral aan!

Guido Antunes 

guido@groenlinksschiedam.nl