Big Brother is watching you Schiedam. Stem 21 maart tegen de Sleepwet

Met enig onbehagen ben ik het boek “1984” van George Orwell aan het lezen. Het boek waar het programma Big Brother op gebaseerd is: leven in een wereld waar je altijd in de gaten gehouden wordt. Ik vind het angstaanjagend dat het niet eens zo onrealistisch meer is tegenwoordig.

Stel: bij jou in de wijk woont een verdachte van een strafbaar feit. Op zich is dit niet heel gek om je voor te stellen, want helaas is geen enkele stad in Nederland vrij van criminaliteit. Woont er bij jou in de wijk een verdachte, dan betekent dit vanaf dit jaar dat de AIVD jouw internetgeschiedenis kan verzamelen of je smartphone mag hacken. Dat je niets met deze persoon te maken hebt doet er niet toe. De sleepwet (onderdeel van de Wiv) zorgt ervoor dat er ongericht informatie verzameld mag worden. Daarnaast mogen jouw gegevens vervolgens ook aan buitenlandse instellingen doorgespeeld worden.

GroenLinks heeft zich altijd verzet tegen de Sleepwet en in de eerste en tweede kamer tegen deze wetswijziging gestemd. Wij willen juist dat de privacy en vrijheid van burgers goed beschermd wordt en zetten ons hiervoor in. We hebben het daarom ook expliciet opgenomen in ons verkiezingsprogramma. Wij vinden privacy namelijk een groot goed. Privacy is een fundamenteel mensenrecht, dat de regering ook als zodanig moet behandelen. Ook onze fractie in de Schiedamse gemeenteraad heeft zich, bijvoorbeeld bij onderwerpen als cameratoezicht, altijd hard gemaakt voor de bescherming van jouw privacy.

Dat je niets te verbergen hebt als onschuldige wil nog niet zeggen dat je zonder toestemming in de gaten gehouden wilt worden door de AIVD. Ik gedraag me ook anders als ik weet dat er op mijn vingers gekeken wordt, wie niet? De sleepwet gaat veel verder dan nodig is om onze veiligheid te beschermen. Niet voor niets heeft de regering vorig jaar de Big Brother Award in de wacht gesleept.

Het goede nieuws is dat je ons kunt helpen bij het beschermen van onze privacy. 21 maart mag je namelijk stemmen voor het raadgevend referendum over de Sleepwet. De vraag zal zijn: “Bent u voor of tegen de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017?”. Gaat privacy je aan het hart? Stem dan tegen! Hiermee geef je een signaal af aan de regering: dat de WIV veel te ver gaat.

En sta je nou toch in dat hokje, stem dan direct voor je favoriete kandidaatsraadslid. GroenLinks Schiedam heeft 23 kandidaten op de lijst staan die staan te trappelen om namens jou te werken aan een mooiere stad en jouw privacy, te gaan beschermen. Zo zorg je ervoor dat jouw belangen, ook op het gebied van privacy in de gemeente nu en in de toekomst behartigd worden.

Mocht je meer willen weten over waarom privacy belangrijk is dan kan ik je de column van tweedekamerlid Kathelijne Buitenweg en het item van Zondag met Lubach aanraden. Of als je er echt in wil duiken: “Je hebt wel wat te verbergen” van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis over het levensbelang van het meest bedreigde mensenrecht: Privacy.