In de Groenvisie staat hoe we de buitenruimte van Schiedam in de toekomst graag duurzaam groen kleuren. Dit is belangrijk omdat dit onder andere goed is voor de biodiversiteit, de kwaliteit van de leefomgeving en klimaatadaptatie. Of makkelijker gezegd: een groener Schiedam is fijner en gezonder voor mens, dier en milieu. 

En uit deze visie blijkt niet alleen de ambitie om in Schiedam meer groen toe te voegen, in de zin van méér bomen en planten. Maar ook het doel om Schiedam kwalitatief hoogwaardig groen te maken. Door slim na te denken over groen, kunnen de bomen en de planten in de stad meer waarde opleveren dan dat ze momenteel doen.  

En dat is best een uitdaging, omdat de ruimte in Schiedam schaars is. Deze Groenvisie beschermt het groen en geeft ruimte om makkelijk in te spelen op veranderingen. Aan de ene kant is deze dus uitgebreid, vol met mooie ideeën zoals groene verbindingen, toekomstbomen en het vergroten van de biodiversiteit. En die aan de andere kant geeft de visie voldoende ruimte aan uitvoering op maat. Hierbij staan vijf uitgangspunten centraal. Samen met de stad is een van deze uitgangspunten. De gemeente wil haar groene ambitie samen met bewoners en andere belanghebbenden verwezenlijken. De betrokkenheid van Schiedammers geeft ook wel aan dat hier ook behoefte aan is. We kijken dan ook vol enthousiasme uit naar de samenwerkingen en de acties die deze visie werkelijkheid kunnen maken. Daarvoor is eerst nog een uitvoeringsplan nodig. Gelukkig ziet het ernaar uit dat deze niet lang op zich laat wachten. Wie weet wandelen we dan over een tijdje wel langs verticale tuinen vol bijen en vlinders en plukken we een appeltje voor onderweg in een plukplantsoen.

Wil je meer weten over de Groenvisie? Binnenkort komt er een publieksversie uit die we ook zullen delen op onze social media. Nu kun je de Groenvisie, met alle ideeen en leuke interviews met betrokkenen lezen op: https://schiedam.notubiz.nl/document/9604480/1/Groenvisie

Tip: wil je je beperken tot de hoofdlijnen, lees dan alleen de gele pagina’s!