Tot verbazing van vele bewoners in Schiedam Oost kregen zij een brief onder de titel “beter leven in Oost”. Hierin roept de gemeente burgers op om misbruik van een voorziening te melden. GroenLinks keurt misbruik van voorzieningen niet goed, maar een dergelijk misbruik moet volgens GroenLinks niet via het opzetten van een “buurtverklikkerssysteem” opgepakt worden. Daar zijn andere gemeentelijke instrumenten voor. De fractie van GroenLinks heeft daarom een aantal kritische vragen aan het college van B & W gesteld, en naar aanleiding van de antwoorden hierop het onderwerp inmiddels geagendeerd voor de commissievergadering van 16 april.

GroenLinks heeft het college gevraagd wat de reden is om (juist in Oost) bewoners te vragen “misbruik van een voorziening” te melden, wat de gemeente verwacht dat dit zal opbrengen, of de gemeente verwacht dat een dergelijke actie de cohesie in de wijk zal versterken en of er niet al voldoende kanalen bestaan om (al dan niet anoniem) misstanden te melden. Ook heeft GroenLinks gevraagd verwezen naar ervaringen met zogenaamde 'pandbrigades'  in andere gemeentes, die veelal in een negatief daglicht kwamen te staan en geen juridische grondslag bleken te hebben.

Het antwoord van het college bleef vaag: er werd verwezen naar ervaringen in andere gemeentes, maar dit bleef bij ervaringen van uitvoerders en niet van de wijkbewoners. Dit hoge 'WC-eendgehalte' heeft ertoe geleid dat GroenLinks het onderwerp heeft geagendeerd voor de commissievergadering van 16 april om erachter te komen hoe andere fracties over deze brief denken. Redenen om dit te agenderen waren onder meer:

- De activiteiten zijn ondersteunend en complementair aan de doelstellingen in het wijkactieprogramma, maar ze worden niet specifiek genoemd. In hoeverre is het draagvlak in de wijk voor deze specifieke actie geborgd?
- De ervaringen en meetbare resultaten in 30 andere gemeenten (waarover in de beantwoording op de vragen van GroenLinks wordt gerept) worden niet inzichtelijk gemaakt. Graag beoordelen we deze meetbare resultaten dan ook zelf. Kan het college inzicht geven in deze resultaten?
- De geluiden van bewoners van andere gemeenten waren vaak niet positief. Er was in veel gevallen duidelijk een discrepantie tussen hoe zaken op papier geborgd zijn en hoe ze in de praktijk worden uitgevoerd. Is dit ook meegenomen in de overwegingen?
- De huisbezoeken worden in andere gemeenten regelmatig als intimiderend ervaren. Bewoners krijgen niet de indruk dat zij toestemming kunnen verlenen om binnen te komen. Hoe gaan we dit in Schiedam voorkomen?
- Op incidentele meldingen wordt niet gereageerd, antwoordde het college. Dat stelt GroenLinks ten dele gerust, maar hoeveel meldingen verwacht het college dan nog die niet al via reguliere kanalen zouden zijn opgepikt?

De fractie van GroenLinks is van mening dat een dergelijk buurtverklikkerssysteem te makkelijk is ingezet zonder de raad en de bewoners eerst expliciet te raadplegen. 16 april zal blijken hoe de rest van de gemeenteraad hier over denkt