Yuri van Wijnen, Ivon Bijl, Ester van de Knaap en Katinka de Rover.
Yuri van Wijnen, Ivon Bijl, Ester van de Knaap en Katinka de Rover.

Compliment voor mens en dier bij Hargahoeve

Regelmatig gaat GroenLinks Schiedam op bezoek bij mooie, groene, sociale en/of duurzame initiatieven in Schiedam. Dat doet zij niet met lege handen: de initiatiefnemers krijgen een complimententaart voor bij de koffie.

Op vrijdag 11 november bracht GroenLinks Schiedam een bezoek aan dierenopvang Hargahoeve. Dit is een dierenopvangcentrum van de Dierenbescherming Rijnmond.

Op het moment dat Katinka de Rover, raadslid van GroenLinks Schiedam, het dierenopvangcentrum binnenstapte merkte je meteen dat de ontvangst uiterst vriendelijk was. De vrijwilligers en professionals van het centrum vonden het leuk om even in het zonnetje gezet te worden. Niet alleen met een complimententaart, maar ook letterlijk: het was een prachtige zonnige dag. 

Tijdens een rondleiding door het dierenopvangcentrum, was duidelijk te merken dat de dieren - dat waren er (gelukkig) op het moment niet veel - de beste zorg kregen. Om de dieren zo min mogelijk stress te geven, werd niet bij ieder verblijf stilgestaan en gekeken. Daar worden de dieren immers enkel onrustig van. Dat bleek zeker bij binnenkomst van het pensiongedeelte met honden: zij dachten allemaal vrolijk te gaan blaffen in de hoop dat hun baasje hen kwam halen.

Het dierenopvangcentrum heeft het afgelopen jaar een prachtige donatie gekregen in de vorm van een nieuw buitenverblijf: een ruimte met een natuurspeeltuin voor de honden, een zandbak, een wilgentunnel en een vijver om in de zomer lekker verkoeling te zoeken. In dit buitenverblijf werd op het moment van de rondleiding net hond Spekkie gebracht.Spekkie is een prachtige herder die binnenkwam met een fors overgewicht. Van de 55 kilo is al flink wat af, maar het gezin dat Spekkie in huis wil nemen, moet het diëten nog wel een tijdje doorzetten en flinke wandelbenen hebben. Spekkie is een asielhond en is dus nog te adopteren!

Vervolgens ging de rondleiding nog naar het kattenverblijf. Hier zaten de katten knus binnen, maar er was ook een buitengedeelte. De buitenruimte heeft in de winter echter niet de voorkeur van deze dieren. Het kattenverblijf werd divers bevolkt: er zaten schuwe en minder schuwe poezen, er zaten verschillende katers en ook was er een zwerfpoes met een ooginfectie. Elke kat krijgt van de medewerkers de aandacht die nodig is. Daarnaast hanteert het dierenopvangcentrum het beleid dat iedere poes/kat wordt gesteriliseerd/gecastreerd om de populatie zwerfkatten tegen te gaan.

De medewerkers die al deze dieren verzorgen, zijn hier iedere dag druk mee: de verblijven moeten schoon gehouden worden, dieren moeten gesocialiseerd worden..... Het is vaak rennen en vliegen. Dat maakt het werk niet altijd even makkelijk. Daarbij komen nog de zorgen over de komst van de nieuwe woonwijk Harga: zullen de nieuwe bewoners niet gaan klagen over overlast van het dierenopvangcentrum? 

Ander gespreksonderwerp was vuurwerkoverlast: Katinka de Rover vertelde over haar initiatief om in Schiedam meer vuurwerkvrije zones aan te wijzen. Hier werd enthousiast op gereageerd. De medewerkers gaven aan eigenlijk een totaalverbod op consumentenvuurwerk te willen en een geheel vuurwerkvrij Schiedam.

Uit het complimentenbezoek van GroenLinks blijkt dat dierenopvangcentrum Hargahoeve volop bezig is met haar vrijwilligers. Mocht je zelf ook een steentje willen bijdragen, dan kan dat! Als vrijwilliger kun je aan de slag op een van de locaties van Dierenbescherming Rijnmond. Er is niet altijd alleen maar plek in Schiedam en je zou het verzoek kunnen krijg om ook op de locaties in Vlaardingen of Rotterdam te helpen. Dat helpen kan bestaan uit het schoonmaken van de verblijven, het uitlaten van de honden of het kroelen van de katten.

Kun je niet als vrijwilliger helpen? Het dierenopvangcentrum is ook heel blij met donaties en mocht je nog een goed idee hebben om extra geld in te zamelen, neem dan zeker contact met de Hargahoeve op.