Als we in de Buys Ballotsingel aankomen, horen we al waar we moeten zijn. We horen het snerpende geluid van de zaag waarmee opsluitbanden op maat gemaakt worden. Deze week leggen de medewerkers van Buurtwerkplaats De Buren zo’n 30 geveltuintjes aan in de Buys Ballotsingel en de straten er omheen. Dit moet voor zaterdag af zijn want dan is er daar een plantenmarkt waar de bewoners plantjes kunnen kopen om in de net gemaakte geveltuintjes te zetten.

GroenLinks komt vandaag langs met een complimententaart om de medewerkers in het zonnetje te zetten, wat niet nodig is want die schijnt al volop! Zwaar werk zo in die warme zon! Toch is de sfeer goed en vordert het werk in hoog tempo. Het werk wordt even neergelegd en de taart aangesneden. We delen uit aan tevreden, blije medewerkers en vrijwilligers. Ieder zet zijn eigen expertise, kwaliteiten en vaardigheden in om te komen tot serieuze, kwalitatieve werkzaamheden. Eenieder is trots op het werk dat hij of zij verzet in de wijken van Schiedam.

Naast het aanleggen van geveltuintjes worden er nog veel meer werkzaamheden gedaan. Denk aan het plaatsen van bijenhotels, ruilkasten, houten bloembakken in de straten, groene oevers aanleggen en schoonhouden, bloembakken op het Stadserf, hekwerken rondom groen of de aanleg van een pergola en bankjes. Maar ook projecten als Energiehulp, Afvalcoaching en Klussendienst worden met toewijding gerund.

Er zijn zo’n 15 vaste vrijwilligers die er meerdere dagen per week zijn. Naast de vaste vrijwilligers zijn er tientallen vrijwilligers die regelmatig komen ondersteunen bij bijvoorbeeld Het Groenfestival, de Groene Singel en andere lopende projecten. Ook biedt de Buurtwerkplaats regelmatig een plek voor taalleerders, statushouders en stagiairs van technische opleidingen. Ook zijn ze bezig met het opzetten van een project met sleutelfiguren in de wijk. Deze enthousiaste mensen moeten de brug vormen tussen Polen, Bulgaren, Roemenen, Syriërs die nog geen Nederlands spreken en de inwoners van Schiedam danwel instanties.

Het doel van de Buurtwerkplaats is verbinding. Verbinding tussen medewerkers en verbinding tussen wijkbewoners. De maatschappelijke impact is veel groter dan de mensen die rechtstreeks verbonden zijn aan de Buurtwerkplaats. Betrokkenheid van bewoners op elkaar en op de wijk wordt gestimuleerd door de tuintjes, de ruilkasten, de afvalcoaching en ga zo maar door.