Aan de Stockholm wordt binnenkort gestart met de bouw van een gymzaal voor twee aldaar gevestigde scholen. Het wordt een solitair gebouw in Zweedse stijl. Om budgettaire redenen zal de uitvoering vrij sober worden, zo werd duidelijk tijdens het wijkoverleg Spaland/Sveaparken van 20 april. Voor specifieke milieumaatregelen lijkt geen plek in de plannen. De fractie van GroenLinks heeft hierover kritische vragen aan het college gesteld.
In het door de gemeenteraad medio 2009 aanvaarde milieu- en klimaatbeleid is afgesproken dat de CO2-uitstoot door de gemeentelijke organisatie in 2015 tot nul gereduceerd zal zijn. Als uitwerking daarvan is afgesproken dat alle nieuw te bouwen gemeentelijke gebouwen energieneutraal zullen zijn. Bij het verbouwen van het Wennekerpand en de nieuwbouw voor de BGS bleek dat deze afspraak niet was meegenomen in de bouwplannen.
Bij de bouw in opdracht van de gemeente van de gymzaal die door de gemeente beheerd gaat worden wordt opnieuw geen speciale aandacht besteed aan de milieudoelstellingen. Er komt een dak met een flauwe helling , helaas niet met sedumbegroeiing, maar met een aluminiumdak. Niet verwarmd door zonnecellen, zonneboilers of aardwarmte, maar met een conventionele cv-installatie. Er worden zelfs acht parkeerplaatsen aangelegd, zodat autogebruik wordt aangemoedigd.
De fractie van GroenLinks vindt het niet acceptabel dat opnieuw de afgesproken klimaatuitgangspunten niet worden nagekomen. De mileuzorgcoördinator lijkt niet betrokken te worden bij elk bouwplan, iets waarvoor wij tijdens de besprekingen van het milieubeleid al vreesden.
Wij zijn van mening dat het plan voor de bouw van de gymzaal alsnog aan de uitgangspunten van het Schiedamse milieu- en klimaatbeleid moet gaan voldoen en dat het plan aldus aangepast moet worden.
Wij hebben hierover de volgende vragen aan het college:
1. Welke maatregelen om tot een netto CO2-emissie van nul te komen worden in het huidige bouwplan genomen?
2. Bent u met ons van mening dat dit nieuwe gemeentelijke bouwwerk niet voldoet aan de afspraken in het Schiedamse milieu- en klimaatbeleid?
3. Bent u bereid de plannen zodanig aan te passen dat die afspraken wel nagekomen worden?
4. Kunt u aangeven wat er aan de plannen voor dat doel veranderd moet worden?
5. Welke consequenties heeft dit voor budget en planning van de bouw?