De jeugd is de toekomst

GroenLinks Schiedam heeft de jongste fractie in de gemeenteraad. Het is dan ook niet verwonderlijk dat GroenLinks zich altijd hard heeft gemaakt voor jongerenparticipatie. Een paar dagen geleden verscheen de aftermovie van de op 28 november georganiseerde jongerenconferentie I've got the power. Zijn de jongeren nu aan zet? Aspirant-raadslid Sandra Mantingh (nummer 2 op de lijst) was erbij en geeft haar visie op jongerenparticipatie in Schiedam.

Om belangen van de Schiedamse jeugd goed te kunnen vertegenwoordigen moeten we verbinding maken, goed luisteren en hun belangen serieus nemen. Er zijn mooie initiatieven, zoals I’ve got the power, die hiervoor zorgen. Hier mogen we trots op zijn. Laten we daarom hier verder in investeren en plannen concretiseren.

De jeugd is de toekomst, een waarheid als een koe als je het mij vraagt. Niet voor niets zat ik al op jonge leeftijd bij de jongerenraad van mijn toenmalige gemeente (Oss, vandaar die koe.) Ik was een van de weinige leeftijdsgenoten die politiek betrokken en geïnteresseerd was, maar eerlijk is eerlijk, het werd de jeugd ook niet gemakkelijk gemaakt. We hadden best een mening over wat er zich afspeelde in onze straat, wijk en gemeente, maar hadden geen of een gebrekkig klankbord. Als je jezelf en je omgeving wilde vertegenwoordigen of dacht dat je mening een bijdrage zou kunnen leveren dan moest je toevallig tegen een verloren flyer aanlopen om erachter te komen dat er zoiets bestond als een jongerenraad.

Hoe anders, gelukkig(!), is het in Schiedam in 2017. Op de 2e start up avond van We’ve got the power spatte de wederzijdse betrokkenheid ervan af. Om jongeren te bereiken werd hun netwerk, passende social media, en de juiste vorm gebruikt. Het was dan ook een aansprekende avond waarin verschillen en overeenkomsten van Schiedamse jongeren en hun wensen aan bod kwamen. De documentaire over de Schiedamse jeugd die die avond voor het eerst vertoond werd had het over eilandjes, maar op de avond zelf werden er bruggen gebouwd. Tussen de verschillende jongeren, de gemeente, vrijwilligers initiatieven, bedrijven en elkaar. Onwijs tof om de betrokkenheid en potentie van de jeugd hier tot bloei te zien komen. Helemaal in combinatie met volwassenen de openstaan voor het geluid van jongere generaties.

Die potentie en betrokkenheid moeten we koesteren, want jong geleerd is oud gedaan. Zo voorkomen we dat onze toekomst wegtrekt naar andere steden omdat ze zich niet thuis voelen in hun eigen stad. Zo zorgen we ervoor dat we gebruik maken van de frisse blik van jongeren om zo tot nieuwe inzichten te komen. Zo voorkomen we dat wij als volwassenen de vermeende behoeftes van jongeren zelf invullen. Laten we het ze gewoon blijven vragen, en echt luisteren.

 De opzet voor jongerenparticipatie is dus goed, maar het is belangrijk om door te pakken en van mooie ideeën nog meer concrete plannen te maken. Als ik in de gemeenteraad zit dan zorg ik ervoor dat we deze lijn verder doorzetten en de gemeente hier haar verantwoordelijkheid in neemt en blijft nemen. Op deze manier investeren we namelijk in onze jeugd, in onze samenhorigheid en natuurlijk in onze toekomst als stad.