Na de miljoenen kostende debacles op Schieveste en het Gusto-terrein heeft de raad medio 2010 besloten dat er geen financiële avonturen in deze stad meer worden aangegaan. In dat licht zijn de ‘bewegingen’ van het college en raad bij Schiedam Beweging erg lastig te begrijpen. Anderzijds, 2010 is al weer 2 raadstermijnen geleden. Wie weet nog van dat ferme besluit van toen? Misschien dat Marcel Houtkamp (toenmalig voorzitter van de raadscommissie onderzoek Schieveste / Gusto-terrein) er nog weet van heeft, maar verder?
Als ik als (nu) betrekkelijke outsider terug kijk: in 2011 werd door het college ‘Schiedam in Beweging’ aan de stad en de raad gepresenteerd, het ei van Columbus was gevonden. Het plan zou veel knelpunten van Schiedam op het gebied van o.a. volkshuisvesting en sportaccommodaties gaan tackelen en volledig gefinancierd gaan worden door het Rijk en door de marktpartijen die de A4DS gingen aanleggen (als dank voor het stil door de knieën gaan van Schiedam in de besluitvorming en de powerplay daarbij van RWS). De financiële dekking en de risico’s kwamen niet voor rekening van Schiedam, de gemeente zou de regisseur worden bij het realiseren van al dat moois voor Schiedam. Het geld en de afdekking van de risico’s kwamen voor rekening van de marktpartijen door een leuke en ‘zeer profijtelijke’ grondruil. De raad ging na deze prachtige toezegging in meerderheid akkoord en het college mocht in samenspraak met de stad het ontwikkelen van de plannen gaan regisseren.
Schiedam in Beweging is nu 4 jaar verder en heeft veel fullcolour brochures, vergezichten en stippen op de horizon, diepgaande marktverkenningen, overleg en presentaties en – ik sluit het niet uit - een nieuw gat van 23 miljoen opgeleverd. De opeenvolgende sluitende business cases bleken telkens niet sluitend, alhoewel ze volgens de colleges wel sluitend waren maar door sommige partijen in de raad ‘niet goed begrepen werden’. Menig extern deskundig (en duur) persoon werd in de afgelopen 4 jaar ingevlogen (en vertrok weer), een visitatiecommissie van deskundigen gaf adviezen die achteraf toch niet volledig de lading bleken te dekken.
Nu ligt er een voorstel of de Schiedamse raad € 23 miljoen wil voorschieten voor de realisatie van fase 1 (fase 2 en 3 volgt nog). Er dreigt in fase 1 wellicht een structureel exploitatietekort van € 4 ton per jaar. Wethouder Gouweleeuw denkt dat het allemaal goed komt omdat de validatiecommissie dat zegt en wethouder Houtkamp zegt dat hij er op afgerekend mag worden.
De gemeenteraad van Schiedam vergadert er op 28 mei a.s. over.. Ik durf er bijna m’n hand voor in het vuur te steken dat de raad akkoord gaat met het voorstel en de risico’s van 23 miljoen plus een tekort op de exploitatie voor lief zal nemen.
Over 3 jaar weer een nieuwe enquêtecommissie?
Ed Gloudi