Zaterdag 11 november zijn vele duurzame huizen te bezichtigen in het kader van de “Duurzame Huizen Route”. In Schiedam is één huis te bezichtigen: de gasloze woning uit 1893 van fractievoorzitter van GroenLinks Jeroen Ooijevaar.

In 2008 kocht Jeroen Ooijevaar een smal hoekhuis in Schiedam Oost. Halfsteens, nauwelijks geïsoleerd en dientengevolge energielabel E. Hoe anders is dat huis nu! Jeroen: “het begon met een paar zonnepanelen. Toen isoleerden we de buitengevel, installeerden een zonneboiler en waren we al een heel end.” Na deze ingrepen was Jeroen's netto stroomverbruik tot 0 gereduceerd en zijn gasverbruik met meer dan 75%. 

Het gezin werd echter groter en het huis daardoor aan de kleine kant. Omdat het gezin Schiedam Oost in zijn hart had gesloten, koos het voor een rigoureuze uitbouw: een kopie van het huis naast het oude huis. “We hebben nu bijna twee keer zoveel ruimte. De ene gevel is uit 1893, de andere 124 jaar jonger.”

Het spreekt vanzelf dat het nieuwe deel aan alle hedendaagse eisen op het vlak van isolatie voldoet. Ook het oude deel is zo goed mogelijk onder handen genomen. Vanzelfsprekend keerde ook de CV-installatie niet terug: verwarming geschiedt nu met een pelletkachel en infraroodpanelen. Voor warm water zorgen de zon, de pelletkachel en een doorstroomverwarmer. De gasaansluiting kon dus de deur uit.

Jeroen doet mee aan de Duurzame Huizen Route met een missie: “Ik vind dat je moet tonen dat als je toch gaat verbouwen, van het gas af gaan helemaal niet zo ingrijpend is. Schiedam is een gemeente die niet voorop loopt in ambitie. Er moet getoond worden wat er allemaal mogelijk is. Als de gemeente dat niet doet, moet de echte transitie dus echt van inwoners komen. Graag laat ik dus zien dat het kan!”

Jeroen's huis is zaterdag 11 november te bezichtigen van 11:00 tot 14:00 uur. Aanmelden kan via de website van de Duurzame Huizen Route.