Wattes? De dag waarbij we de aarde voorbijschieten? Ja eigenlijk wel. In dit stukje legt raadslid Sandra uit wat dit precies betekent, waarom het zo'n probleem voor ons allen is en wat je er zoal aan kan doen.

"Earth Overshoot Day is de dag wanneer - vanaf 1 januari geteld - de mensheid wereldwijd net zoveel van de aardse grondstoffen heeft opgebruikt als wat de aarde in één jaar tijd terug kan opbrengen en geproduceerde afvalstoffen kan verwerken."

Dit jaar, is dat vandaag, 1 augustus. Na 7 maanden hebben we dus eigenlijk de voorraad grondstoffen voor een jaar al opgemaakt. Laat dat even op je inwerken. 

Als we het persoonlijker maken, betekent het, dat iedereen op aarde, dus zo ook jij, eigenlijk elke week een probleem heeft. Op donderdag heb je namelijk al je benodigdheden voor die week, eten, kleding, stroom, water en dergelijke al opgemaakt. Dat betekent niet dat je van vrijdag tot en met zondag niet meer kan douchen, koken of gedwongen nudist bent. Feitelijk leen je de grondstoffen en benodigdheden van de toekomst. Dat maakt het zo lastig, je merkt er eigenlijk niets van dat je jezelf in de vingers aan het snijden bent. Het maakt dat je het jaar erop weer eerder door je voorraad bent.

Kortom: een ernstig vicieuze cirkel. 

Helemaal omdat dit dus op grotere schaal ook geldt. Earth Overshoot Day vind de laatste jaren steeds eerder plaats.

En daarbij heb ik nog niet eens de ongelijke verdeling van grondstoffen meegenomen. Want het zal je niet verbazen dat wij, als inwoners van een 1e wereldland, relatief veel meer grondstoffen verbruiken dan wereldburgers die het minder getroffen hebben. Waardoor we dus ook voor een groter deel verantwoordelijk zijn voor dit probleem.

Iedereen die verder kan kijken dan zijn neus lang is ziet in dat dit geen houdbare situatie is. Feitelijk zijn we in een rap tempo de aarde aan het opeten, opstoken en opgebruiken.

De eerste keer dat ik me dit besefte, was ik behoorlijk geschokt. Was het echt zo erg gesteld met de aarde? Ja dus. Vandaar dat GroenLinks al jaren strijdt voor duurzaamheid, zoals onder andere uit ons verkiezingsprogramma blijkt.
Het college van B&W heeft dat goed begrepen. De coalitie heeft duurzaamheid als basis opgenomen in het bestuur- en beleidsakkoord, en daarom zal duurzaamheid ook in elke beslissing meegenomen worden.
Maar ook wij als Schiedammers onderling kunnen en moeten aan de slag.

De volgende motto's zijn hierbij van toepassing:

  • Bewustwording is de eerste stap
  • Alle beetjes helpen
  • Vele handen maken licht werk.

Een steentje bijdragen is gelukkig heel makkelijk. Daarom roep ik je op om vandaag een van deze dingen te doen: 

  • Bedenk hoe je een stap kan zetten richting een meer duurzame levensstijl. 
  • Doe een klein + duurzaam bonus klusje (Recycle je batterijen, google naar groene energie of eet vandaag je kliekjes op in plaats van ze weg te gooien) 
  • Praat er met je buurvrouw, kind of beste maat over.

Dikke vette bonuspunten voor wie aan de slag gaat met alledrie de suggesties. 

Heel veel succes!

En mocht je suggesties hebben waar wij als GroenLinks fractie mee aan de slag kunnen qua duurzaamheid, dan kun je me natuurlijk altijd een mailtje sturen op sandra@groenlinksschiedam.nl