De Schiedamse PvdA-fractie wil een straat vernoemen naar Nouchka Fontijn. Als hoogste orgaan van de stad heeft de gemeenteraad vele verantwoordelijkheden. De keuze voor straatnamen is er daar nét geen van! Ik kan het niet laten toch ook een suggestie te doen.

Natuurlijk heb ook ik een mening over straatnamen. Vinexwijknamen als Zwenkgras en Paulus de Boskabouterhof, hoe kom je erop? Of, hoe kom je eraf... Ook over of het voor bewoners praktisch is om in de “Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat” te wonen, kan je bakkeleien. Maar feit is dat er prachtige door colleges gefaciliteerde straatnamencommissies zijn die daar over nadenken en een afgewogen besluit nemen.

Voor die commissie heb ik - als persoon - natuurlijk ook de nodige suggesties. Ik sluit me graag aan bij een eerder voorstel van Mari Dingenouts om Nelson Mandela te eren. Maar ook andere recent verscheiden helden kunnen wat mij betreft op de shortlist: Drs. P, David Bowie, Prince, noem maar op. En er zijn ook nog zoveel Schiedamse straatloze helden! Om er maar een paar te noemen in twee categorieën: dood (Gerard Reve, Jillis Bruggeman) en levend (Geert Mak, Maarten Biesheuvel, John de Wolf). En natuurlijk is Nouchka Fontijn ook een prima suggestie.

Dat zeg ik als inwoner, niet als raadslid. Raadsfracties moeten zich hier niet mee bemoeien. Als raad moeten we kaders stellen op hoofdlijnen. Laten we bij die leest blijven. Al was het maar omdat zo'n straatnamencommissie niet met de waan van de dag meegaat. En omdat we moeten voorkomen dat de raad met de waan van de dag meegaat. Hoe mooi de olympische prestaties van vier Schiedammers ook waren!

De PvdA-fractie doet afbreuk aan het imago van de raad door raadsvragen te stellen op dit niveau. Waar we ons als raad mee bezig moeten houden, zijn structurele kaders. Werkgelegenheid, jeugd en onderwijs, armoedebeleid, voorzieningen, cultuur, zorg, ruimtelijke ordening, milieu, verkeer en vervoer, wijken en wonen, financiën en bestuur. Niet geheel toevallig zijn dit de hoofdstuktitels uit het verkiezingsprogramma van de PvdA Schiedam. Ik weet zeker dat er nog wel wat losse eindjes in dat programma staan waar de fractie zich over mag buigen.

Als ik dan toch nog één straatnamensuggestie mag doen? Er is een beweging die in haar hoogtijdagen veel betekent heeft voor de sociaal-democratie en daar - en dat meen ik oprecht - alle lof voor verdient. Maar zolang de Schiedamse fractie van de PvdA politiek blijft bedrijven op dit niveau, loopt de partij het risico dat we in 2018 het Stadserf kunnen omdopen in "PvdA-weg".