GroenLinks Schiedam lanceerde op 27 januari zes Schiemaatdoelstellingen: klimaatdoelen die een beroep doen op de burgerkracht van de Schiedamse bevolking. Zo ziet GroenLinks graag dat de gemeente daken beschikbaar stelt voor burgercollectieven voor zonne-energie. Hoe staat het inmiddels met de verwezenlijking hiervan? Twee betrokken GroenLinksers lichten in dit artikel hun inzet toe.
Wethouder Johan Grijzen heeft milieu in zijn takenpakket en is als bestuurder nauw betrokken bij de initiatieven om de Schiedamse geesten rijp te maken voor zonne-energie op Schiedamse daken. Jeroen Ooijevaar is GroenLinks fractielid en een enthousiast pleitbezorger van groene energie en trotse bezitter van acht zonnepanelen op zijn dak.
GroenLinks wethouder Johan Grijzen benadrukt aan het begin van het gesprek dat groene energie niet alleen goed is voor het milieu, maar ook commercieel steeds interessanter wordt. Om die reden is hij blij met het themajaar WINDKRACHT 13, waarin de focus ligt op duurzaamheid en groen. Dit sluit bovendien mooi aan bij de Schiemaatdoelstellingen die GroenLinks heeft gelanceerd.
Hij ziet dat er steeds breder draagvlak ontstaat onder de bevolking en het bedrijfsleven. Dat is een belangrijke ontwikkeling: 'De gemeente kan stimuleren, maar het duurzaamheidsbesef moet wortelen in de bevolking, alleen dan heeft het kans van slagen'. Vandaar dat hij zoveel belang hecht aan initiatieven die vanuit de burgers komen. Als bestuurder wil hij daaraan bijdragen door de boodschap uit te dragen dat de gemeente samen met de bewoners initiatieven oppakt en faciliteert: 'Het moet gaan gonzen in de stad'.
Grijzen noemt het succes van de milieucoaches waarbij milieuzorg en besparen op de energierekening op een praktische manier worden gecombineerd. Ook de ontwikkelingen met de stadslandbouw kunnen op zijn instemming en steun rekenen. Vorig jaar is dit op kleine schaal begonnen met de voedselbanktuin van Herbert Nikkels en inmiddels schieten op verschillende plekken in de stad initiatieven en coalities uit de grond.
Zonne-energie neemt ook een steeds belangrijkere plaats in dat duurzaamheidsbesef in.
Momenteel kijkt de gemeente naar de mogelijkheden om het dak van het Wennekerpand te verhuren aan een energiecooperatie van Schiedammers voor de plaatsing van zonnepanelen. Verder wordt gewerkt aan een voorstel voor de plaatsing van zonnepanelen bij het NME-centrum aan de Harreweg. Daarmee kan de gemeente belangrijke stappen zetten en geeft ze aan duurzame energievoorziening serieus te nemen.
Waar wethouder Grijzen de commerciële kant van zonne-energie noemt, legt GroenLinks fractielid Jeroen Ooijevaar er de nadruk op dat het ook voor de individuele burger lonend is: 'Vergelijk het met spaargeld. Alleen zet je je centjes niet op de bank, maar leg je het op je dak. Het rendement is uiteindelijk meer'. De acht panelen op zijn dak zorgen er bovendien voor dat hij nog bewuster naar zijn energiegebruik kijkt: 'Doordat het als het ware je "eigen" energie is, wordt het ook persoonlijk en verleidt het tot een soort "wedstrijdje" met jezelf om te zien waar je nog meer kunt besparen'.
Ooijevaar constateert dat de Rijksoverheid nog niet echt meewerkt. Het is bijvoorbeeld nog niet aantrekkelijk om meer zonne-energie op te wekken dan je zelf gebruikt. Energie die de particulier teruglevert aan het net krijgt deze maar deels vergoed. 'Dit in tegenstelling tot de wetgeving in Duitsland, waar men duidelijk voorop loopt als het om groene energie gaat'.
Ook bij het opzetten van collectieven werkt de Rijksoverheid eerder tegen dan mee. Stel dat een aantal bewoners van een flat het dak willen gebruiken om zonnecollectoren te plaatsen, dan moet iedere gebruiker een eigen verbinding hebben met diens panelen. Het is niet toegestaan de energie van alle panelen te bundelen en vervolgens onder de deelnemers te distribueren.
Er wordt wel gezocht naar alternatieven. Ooijevaar noemt de pilot in Nijmegen onder de naam 'Zonnepark Nederland' (http://www.4-newenergy.nl/zonne-energie-voor-iedereen). Zonnepark Nederland is bezig met het realiseren van zonneparken voor particulieren op daken van bedrijven, instellingen en overheden. Ze zijn in augustus 2012 begonnen met 259 panelen en in december zijn er nog 367 bijgekomen. Iedereen kan zich laten inschrijven voor een aantal panelen op een vreemd dak, waarbij de opgewekte energie verrekend wordt met de energierekening thuis, alsof ze op je eigen dak liggen. Deze pilot loop vooruit op wetgeving die in de Tweede Kamer behandeld moet worden. Het kan in ieder geval een inspirerend voorbeeld zijn voor Schiedam. Wat dat betreft is hij blij met het initiatief van de gemeente om het dak van Wennekerpand beschikbaar te stellen voor zonnepanelen. Er is nog een wereld aan zonne-energie te winnen en Schiedam kan daaraan een belangrijke bijdrage leveren.
Wie geïnteresseerd is zonne-energie en (Schiedamse) burgercollectieven kan contact opnemen met Jeroen Ooijevaar: jeroen@ooijevaar.org