Het is teveel om allemaal op te sommen, maar hieronder hebben we zo compleet mogelijk op een rij gezet wat GroenLinks de afgelopen vier jaar binnen de portefeuille van wethouder Jeroen Ooijevaar voor elkaar heeft gekregen in het college. En dan gaat het nog niet eens over de stempel die GroenLinks ook buiten die portefeuille heeft weten te drukken op (sociale) woningbouw, armoedebeleid, jeugdzorg, ouderenbeleid, onderwijs, cultuur, sport, financiën en alle andere zaken waar GroenLinks zich voor inzet.
GroenLinks heeft geen reden om zich af te zetten tegen andere partijen. Wij gaan uit van onze eigen kracht, en het moge duidelijk zijn dat die kracht enorm is. Die kracht zal Schiedam ook de komende jaren nodig hebben, want we zijn er nog lang niet! Dat is ook de gedachte achter de naam van ons verkiezingsprogramma: &ZO VOORT. We gaan graag door waar we gebleven zijn, en dat kan alleen met jouw steun. Stem niet tegen, maar stem voor. Stem voor GroenLinks.
GroenLinkse successen uit de afgelopen vier jaar
Groen
- Er is een Groenvisie opgesteld die gaat over de hoeveelheid groen in de stad, de kwaliteit van het groen én het gebruik van groen.
- Er is een groenfonds in het leven geroepen, met in totaal bijna 3 miljoen euro om deze ambities te verwezenlijken.
- Schiedam is wezenlijk vergroend. Het tunneldak van de A4 wordt met het Amaliapark uitgebreid met maar liefst 15 hectare hoogwaardig groen. In de Wetenschappersbuurt in Oost is een flink stuk groen toegevoegd door de originele singelstructuur door te trekken tot aan deze nieuwe wijk. In Groenoord plantten we het eerste Schiedamse tiny forest. In de hele stad zorgen we voor meer biodiversiteit door het beplanting- en maaibeleid aan te passen.
- Er is 5 miljoen vrijgemaakt voor klimaatadaptatie. We hogen wijken op met het circulaire product ‘schuimglas’, hebben hoge ogen gegooid bij het NK Tegelwippen, hebben via de regeling Schiedam Waterklaar subsidie voor groene daken en andere klimaatadaptieve maatregelen in het leven geroepen en hebben de eerste natte krat geplaatst die zowel wateropvang en biodiversiteit als klimaatbewustzijn oplevert.
Circulair
- Om Irado een handje te helpen, hebben we schonewijkacties in touw gezet.
- Schiedammers kunnen een container adopteren.
- Er komt een circulair ambachtscentrum. Bij dit circulaire centrum kunnen Schiedammers hun afval bewuster aanleveren, zodat herbruikbare goederen makkelijker kunnen worden gescheiden. Dit levert naast milieuwinst weer extra werkgelegenheid op voor Schiedammers.
- In zowel de Wilhelminahaven als de haven van Vijfsluizen zijn plasticvangers geïnstalleerd die voorkomen dat afval uit de Nieuwe Waterweg in de Noordzee belandt.
- We hebben de eerste verkeersborden van bamboe in gebruik genomen.
- De ja-sticker is in Schiedam in gebruik genomen.
Energie
- In 2050 moet heel Nederland van het aardgas af zijn. Daarom is er een transitievisie warmte opgesteld, waarin voor alle wijken van Schiedam wordt geschetst wat hun vooruitzichten zijn in de energietransitie.
- Met Nieuwe Energie voor Groenoord wordt Groenoord in 2030 aardgasvrij en realiseren we een CO2-reductie van 49 procent. We behoeden de Groenoorders daarmee voor de gevolgen van het steeds schaarser en duurder worden van energiebronnen.
- De gemeenteraad heeft het klimaatplan vastgesteld, waarin staat dat Schiedam in 2050 CO2-neutraal is. Dit klimaatplan zorgt ervoor dat duurzaamheid niet – zoals voorheen – een afdeling op zich is, maar draagt er zorg voor dat duurzaamheid onderliggend is bij elk beleidsveld van de gemeente Schiedam.
- In regionaal verband is de Regionale Energiestrategie vastgesteld. De RES laat zien wat er in onze regio nodig en beschikbaar is aan elektriciteit, warmte en brandstoffen.
- Wat je niet gebruikt hoef je ook niet op te wekken! Daarom hebben we veel werk gemaakt aan het uitdelen van energiebespaarpakketten van de woonwijzerwinkel aan álle woningeigenaren van Schiedam, waar we een flinke rijkssubsidie voor hebben gekregen.
- Omdat jong geleerd oud gedaan is, zorgden we ook voor digitale energielessen, bijvoorbeeld met warmetruiendag.
Mobiliteit
- De Mobiliteitsvisie zet in op verminderen, veranderen en verduurzamen. Zo komt er meer ruimte voor langzaam verkeer, wordt 30 km/h de standaard in Schiedam, zou gereguleerd parkeren ten zuiden van de A20 een goede oplossing zijn en zetten we in op optimale verkeersveiligheid.
- Er is meer ruimte voor de fiets gemaakt op de Parkweg: daar ligt nu een breed vrijliggend fietspad. Binnenkort wordt gestart met de aanleg van de Metropolitane Fietsroute van Schiedam West via het Centrum naar Rotterdam.
- Het wagenpark van de gemeente Schiedam is elektrisch geworden en we hebben een mooie subsidie voor laadpleinen in de wacht gesleept. Ook is er een nieuwe regionale concessie voor de aanleg van laadpalen en wezen we mensen op besparingen door hun banden op spanning te houden.
Divers
- Het gemeentelijk diversiteitsbeleid is geactualiseerd na meer dan een decennium van ontkenning van de noodzaak.
- De Jillis Bruggemanpenning werd uitgereikt aan Boris Dittrich, Claudia de Breij en Splinter Chabot
- De Maatwerkplaats begeleidt statushouders in hun integratie.
Dierenwelzijn
- Voor het eerst in jaren besteedde Schiedam weer aandacht aan Dierenwelzijn, wat zelfs leidde tot een nominatie van de Stichting Dierenlot als een van de 10 meest diervriendelijke gemeenten.
- Er is een nieuw hondenbeleid, inclusief het afschaffen van de hondenbelasting.