Jeroen Ooijevaar heeft er een sport van gemaakt om zijn drie meter smalle woning uit 1893 aan de Eerste Tuinsingel in Schiedam-Oost van allerhande duurzame gadgets te voorzien. Tijdens de Nationale Duurzame Huizenroute op zaterdag 25 oktober geeft hij - samen met andere duurzame huizenbezitters - handige tips.
Hoewel het perceel slechts drie meter smal is, is het wel 51 meter diep! Het 14 meter diepe huis telt twee etages. In de diepe, groene achtertuin leven kippen, konijnen, katten en goudvissen. Jeroen geniet er samen met zijn vrouw en zoontje. En binnenkort komt er een dochtertje bij.
Kansen zien
“Toen we hier in 2008 inkwamen, stond het al meer dan vier jaar leeg. Het was een krot. Nee, dat was geen probleem, maar een uitdaging want je kunt er dan àlles aan doen”, lacht Jeroen. Als fractievoorzitter van GroenLinks in Schiedam is duurzaamheid voor hem een vanzelfsprekendheid. “We hebben een piepschuim wand gebouwd rondom het halfsteens muurtje en die gestukt. Natuurlijk dubbele beglazing aangebracht. Onze zonneboiler en zonnepanelen verdienen we binnen 10 jaar terug. Daarna gaan ze alleen maar geld opleveren! Met onze LED-verlichting verbruiken we al minder dan de helft van het normale energieverbruik.”
Het betaalt zich terug
Hij begrijpt niet dat veel mensen zoveel kansen laten liggen: “Als iedereen bijvoorbeeld tochtstrips zou gebruiken, gaan we in heel Nederland enorm in energieverbruik omlaag. En als je de huidige rentestand bekijkt, kun je nu beter investeren in energiezuinige oplossingen, dan het geld op de bank laten staan. Als je energie-investeringen wilt doen, kun je via het Servicepunt Woningverbetering geld lenen tegen slechts 1,5% rente. Op zo’n lening maak je direct winst!”
App op de smartphone
De houtkachel die het hart van het huis vormt, is gekoppeld aan de zonneboiler en de HR++ CV-ketel. De kachel zorgt hiermee in de winter voor wat de zon doet in de zomer. “Afgelopen twee maanden hebben we maar vijf kuub gas gebruikt voor warm water en koken. Vol trots laat Jeroen op zijn smartphone de app zien waarmee hij direct kan zien of de zon genoeg energie schenkt, waardoor hij via zijn zonnepanelen op dat moment als energieleverancier dient. Jeroen Ooijevaar heeft nog tal van wensen: een groen dak, leemwanden met wandverwarming, nog meer zonnepanelen… “Idealisten hebben altijd de pioniersrol vervuld. Anderen hebben daarvoor de eindafrekening van hun energieleverancier nodig. Wat het motief ook is, ik hoop dat we in Nederland een echte ‘Energiewende’ krijgen.”
Verk(n)ocht
Schiedam doet mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route op zaterdag 25 oktober. Huiseigenaren geven die dag praktische tips hoe zij besparen op energie en bijdragen aan een beter milieu. Heb je zelf een duurzame woning en kun je anderen adviseren? Of zit je zelf ook verlegen om tips? Kijk dan op www.duurzamehuizenroute.nl/schiedam.
Bronvermelding: bovenstaand artikel is geschreven door Janet van Huisstede van van huisstede communicatie in opdracht van de gemeente Schiedam in het kader van het themajaar Verk(n)ocht! en verscheen in het Nieuwe Stadsblad van 8 oktober 2014.