Op zaterdag 19 september organiseert GroenLinks Rijnmond een fietsestafette. De estafette vindt plaats in De Week van de Vooruitgang, waarin duurzame mobiliteit centraal staat. Zie ook: http://www.weekvandevooruitgang.nl. De estafette begint in Vlaardingen en gaat in etappes van 5 – 7 kilometer richting Capelle a/d IJssel. Op dit moment is de exacte route nog niet bekend. Iedereen kan één of meerdere etappes meefietsen. Het is dus uitdrukkelijk niet verplicht de hele tocht mee te maken (al mag het natuurlijk wel).
Onderweg zijn verschillende ‘opstappunten’ voorzien, waar het estafettestokje wordt overgegeven. Afstappers kunnen een terrasje opzoeken; opstappers vervolgen de estafette naar het volgende verzamelpunt.

De fietsestafette is natuurlijk een gezellige en gezonde activiteit voor leden en sympathisanten van GroenLinks in de regio Rijnmond. Het is tegelijk een mooie gelegenheid kennis te maken met leden uit buur(deel)gemeenten. Daarnaast willen we aandacht vragen voor de actuele stand van zaken van het fietswegennet in de regio.

De volgende (deel)gemeenten hebben zich tot nu toe aangemeld voor de estafette:
• Vlaardingen
• Schiedam
• Barendrecht
• Rotterdam
• Lansingerland
• Capelle a/d IJssel
• Feijenoord
• Delfshaven
• Hillegersberg-Schiebroek
• Overschie
• Prins Alexander

De stadsregio Rotterdam heeft in het R(egionaal)V(erkeers)V(ervoers)P(lan) 2003 – 2020 een ambitieus netwerk van fietsvoorzieningen voorgesteld. Het streven is een hoogwaardig regionaal fietsroutenet met aanvullende voorzieningen zoals veilige stallingen, mogelijkheden om de fiets in het openbaar vervoer mee te nemen etc.
In hoeverre maakt ze dat waar?

Om de fiets een volwaardig onderdeel te laten zijn in de mobiliteitsketen, is het belangrijk dat het netwerk voldoende raakpunten heeft met belangrijke attractiepunten. Dat betreft in de eerste plaats natuurlijk knooppunten van openbaar vervoer, zowel regionaal als binnenstedelijk. Daarnaast moeten we denken aan voorzieningen als recreatiegebieden, gemeentelijke voorzieningen en sportfaciliteiten aan de randen van gemeenten. Tenslotte kan de fiets in het woon-werkverkeer een belangrijke rol spelen als het netwerk aansluit aan routes naar bedrijventerreinen.
Het is daarbij overigens niet de bedoeling dat de regionale fietsroutes door deze veelal troosteloze gebieden lopen.

We willen weten of er sprake is van knelpunten op de routes, wat de ontbrekende schakels zijn en welke verbeteringen mogelijk zijn. Dit willen we vertalen in initiatiefvoorstellen die in de betreffende (deel)gemeente ingediend kunnen worden.
Bij deze inventarisatie gaat het bijvoorbeeld om de volgende knelpunten:
- technisch (is de route herkenbaar als fietsroute; voorrangsbepalingen; verlichting);
- situering (doet de route belangrijke voorzieningen aan; sluit deze goed aan op lokale routes; hoe zit het met de sociale veiligheid);
- overige faciliteiten (stallingsmogelijkheden; OV-fiets; servicepunten).

Dus: camera’s in de aanslag en notitieblok bij de hand. Zorg dat wat je tegenkomt goed gedocumenteerd wordt, zodat dit in een presentatie of document verwerkt kan worden.

En, ook niet onbelangrijk: natuurlijk willen we ook weten waar en wat wel goed geregeld is – een goed voorbeeld kan immers goed doen volgen.

Voor meer informatie:

willemvisser@groenlinksrijnmond.nl