Doorgaande regionale fietsroute lang niet compleet.

Het fietsbeleid was voor GroenLinks één van de thema's rond de gemeenteraadsverkiezingen in 2010. De GroenLinks fractie heeft zich daarmee destijds verplicht hier extra aandacht aan te gaan besteden. Binnenkort verschijnt het “gemeentelijk verkeer en vervoer-plan (GVVP)" met een prominente rol voor de fiets op de Raadsagenda. Om het nuttige met het aangename te verbinden maakten leden, bestuurs- en fractieleden van GroenLinks Schiedam begeleid door Wilco van Erven van de Fietsersbond op zaterdag 3 september jl. een fietstocht door zonovergoten Schiedam langs 15 aandachtspunten.

Onderweg werd het gezelschap meermalen aangesproken door voorbijgangers die graag een mening kwijt wilden over verkeerssituaties ter plekke. Zoals in de Schoolstraat waar een vader zei:" Er wordt hier nu veel te hard gereden, en oversteken naar school is voor de kinderen nog gevaarlijker geworden dan het al was ! "

De route van deze fietstocht is deels in samenspraak met Wilco van Erven tevoren vastgesteld en beschreven: vanaf het Stationsplein naar Schieveste, door Oost en het Centrum, de Gorzen, West, en langs de Poldervaart naar Noord. Bij aandachtspunten wordt gestopt, de situatie bekeken en van gedachten te gewisseld. Zoals bij de "Lanen in Oost" waar de veiligheid voor schoolkinderen in het geding is, terwijl telkens nieuwe plannen voor herinrichting van die lanen worden gemaakt. Daarbovenop komt de keuze: boombehoud óf parkeerplekken.

En dan de Schoolstraat. Een prangend voorbeeld van wat er fout kan gaan: er zijn geen fysieke snelheidsbeperkingen maar wel een zebrapad, voor fietsers ligt er een smalle rode strook asfalt direct langs geparkeerde auto's - dus zonder "schrik-strook" ertussen-, en de als de bus stopt bij de halte is dat óp de fietsstrook.
Verderop blijkt dat fietsers op meer plaatsen geen logische rijroute wordt geboden maar een zoekplaatje, over onzalige fietsstroken, hobbelig asfalt of keien, en paden met haakse bochten. En áls die er al is, wordt ruimte voor fietsparkeren fout bemeten zoals de stalling bij het Wenneker-pand: die ligt aan de áchterkant van het gebouw en we tellen 30 plaatsen. Lang niet voldoende dus.

Kortom: Schiedam is verre van een Fietsvriendelijke stad. Volwassenen die de weg in de omgeving kennen lukt het nog wel, maar "bezoekers en passanten" van buitenaf moeten flink opletten om heelhuids per fiets op hun bestemming aan te komen. En fietsende kinderen hebben zéker recht op meer veiligheid.
De wereld van de tekentafel is een andere dan die van de fietser op straat.

Tijdens de fietstocht zijn meerdere situaties bekeken, opmerkingen, suggesties en tips benoemd. Deze worden tot een verslag verwerkt, en daarna is het aan de raadsleden van GroenLinks om ermee in de slag te gaan, en extra aandacht voor logische, veilige plannen, en aanpassingen in bestaande situaties gedaan te krijgen.