De fractie van GroenLinks heeft tijdens de raadsvergadering van 8 juli als enige partij tegen het Milieubeleidsplan en de nota Klimaatbeleid gestemd. De beide nota’s geven volgens de fractie onvoldoende aan wat het college in komende jaren gaat doen aan het verbeteren van het milieu en klimaat. Terwijl de andere partijen in de raad in hun nopjes waren met de ambities en plannen, gaf GroenLinks ze een dikke onvoldoende. In de plannen ontbreekt ambitie: van een gemeente die eens voorop liep in milieu- en klimaat maatregelen, mag je meer verwachten dan meelopen met de middenmoot.
De kritiek van GroenLinks op de plannen zit niet alleen in de inhoud, maar ook in de gevolgde procedure. Het college heeft nauwelijks ruchtbaarheid gegeven aan de inspraakronde die in het voorjaar plaatsvond. Deze ronde was zelfs de GroenLinks fractie ontgaan. Het is in dit licht niet verwonderlijk dat er nul reacties uit de stad kwamen! Ten onrechte leidt het college hier uit af dat “de stad” tevreden is met de plannen.
Het college heeft weer, zoals al te vaak in deze collegeperiode, plannen gepresenteerd zonder bezieling en duidelijke kaders. Concrete doelen worden nauwelijks benoemd. En als deze wel benoemd zijn, zijn ze weinig specifiek en meetbaar en daardoor niet afrekenbaar. Tekenend hiervoor de wethouder het antwoord schuldig bleef op de vraag wat de Schiedamse burger de komende jaren gaat merken van het nieuwe milieu- en klimaatbeleid.
Uit de vele kritiekpunten nog enkele voorbeelden:
- in de vorig jaar verschenen startnotitie was cradle to cradle nog een leidend principe, nu is slechts een tweetal pilotprojecten terug te vinden,
- de coördinator voor interne milieuzorg krijgt op papier meer bevoegdheden, maar met papier krijg je geen voet tussen de deur,
- strikte eisen voor duurzaam bouwen ontbreken, deze zijn geslonken tot het plaatsen van zonneboilers (Parkweg Noord).
En zo kunnen we nog wel even doorgaan…
Echt pijnlijk wordt het als het college aangeeft de komen jaren geen prioriteit te geven aan duurzame energiebronnen, zoals zon, wind en water. Dit standpunt van het college is voor de GroenLinks fractie onbegrijpelijk. Andere gemeenten investeren volop in zonne-energie, windmolens en richten zelfs lokale duurzame energiebedrijven op.
Juist nu het economisch minder gaat, moet geïnvesteerd worden in duurzame energie. Maak er een lokale Green Deal van! Helaas bleek deze boodschap aan dovemansoren gericht. Het college kwam GroenLinks op geen enkel punt tegemoet, waardoor de fractie tegen de nota’s moest stemmen.
Zie ook de bijlage: het persbericht dat GroenLinks over de milieu- en klimaatplannen uit heeft gebracht.