Onderstaande column is van John Witjes.

Het gemeentebestuur suggereert in een persbericht van 18 januari dat de “bomenkwestie” rond de A4 is opgelost. Maar niets is minder waar: de zaak gaat weer van voren af aan beginnen! Heeft het college de eigen burgers met het oppervlakkige bericht bewust een verkeerde voorstelling van zaken willen geven?

Want de zaak rondom de in de ogen van o.a. stichting Batavier en Milieudefensie (én GroenLinks) tekort schietende herplant van 4000 bomen bij het A4-talud is veel te ingewikkeld om zo af te doen. Het hoger beroep van Batavier c.s. werd namelijk op 17 januari door de Raad van State gegrond verklaard, maar dat blijkt een pyrrusoverwinning: de Raad heeft namelijk alleen naar de procedure gekeken en de uitspraak van de Rechtbank Rotterdam bevestigd. Dat de gemeente Schiedam dit als een overwinning presenteert, is een klap in het gezicht van veel Schiedammers met een groen hart.

Ten eerste is Schiedam op de vingers getikt omdat wat al te gemakkelijk een hele groep belanghebbenden geen bezwaar mocht maken tegen de tekort schietende herplant bij hun voor de deur. Schiedam had de Vlaardingse omwonenden niet op deze manier mogen behandelen. Het lijkt een detail (zeker zoals Schiedam het presenteert in het bericht), maar is wel essentieel: belang houdt niet op bij de gemeentegrens.

In de tweede plaats heeft de Raad van State weliswaar gezegd dat Schiedam terecht het zgn. handhavingsverzoek heeft afgewezen, maar de uitspraak bevestigt dat het gemeentebestuur verkeerd heeft gehandeld door het beplantingsplan niet als zelfstandig besluit voor te leggen aan de stad. Hierdoor werd aan belanghebbenden (zoals Batavier) de mogelijkheid onthouden om bezwaar tegen de voorgenomen herplant te maken.

En ten slotte suggereert de gemeente in het bericht dat de gemeente gelijk heeft gekregen t.a.v. de (kwaliteit van de) herplant. En dit is echt bezijden de waarheid. Over die kwestie heeft de Rechtbank Rotterdam noch de Raad van State tot nu toe een uitspraak willen doen. Dit punt is weer naar voren geschoven en zal in de volgende ronde aan de orde komen bij de rechtbank.

Jammer dat het gemeentebestuur een dergelijke eenzijdige en tekort schietende berichtgeving aan de eigen inwoners presenteert zonder duiding, zonder diepgang. Het A4-talud blijft de kale bedoening die het al sinds de aanleg van de snelweg is. Of zou men écht denken dat de kwestie nu is opgelost?

 

John Witjes.