Vanaf begin 2007 wordt het wettelijk mogelijk om schone auto’s gratis of goedkoper te laten parkeren. GroenLinks roept de gemeenteraad en het College van B&W van Schiedam op om deze kans te pakken, en zo de luchtkwaliteit te verbeteren en klimaatsverandering tegen te gaan. GroenLinks wil daarom dat begonnen wordt met de voorbereidingen om in 2007 het goedkoper parkeren voor schone auto's mogelijk te maken.

Luchtvervuiling

Auto’s vormen een van de grootste vervuilers van de lucht. Onderzoek toont aan dat duizenden mensen jaarlijks voortijdig sterven door de slechte luchtkwaliteit. Vooral kinderen, ouderen en mensen met luchtwegaandoeningen zijn kwetsbaar.

Deze milieuvervuiling leidt bovendien tot de veelbesproken klimaatsverandering. De ernstige gevolgen hiervan zijn nu al zichtbaar.

Schoon parkeren

Het is van groot belang om schone auto’s te stimuleren. Hybride auto’s stoten bijvoorbeeld slechts 1/3 van de CO2 uit van de gemiddelde auto.

GroenLinks wil daarom in 2007 het schoon parkeren mogelijk maken. Hierbij kunnen schonere auto’s goedkoper of zelfs gratis in de gemeente parkeren.

Met de voorbereiding van het schoon parkeren wil GroenLinks dat de gemeente Schiedam vooruit loopt op een wijziging van de Gemeentewet.

Op initiatief van het Tweede-Kamerlid Duyvendak van GroenLinks bereidt het kabinet momenteel deze wijziging voor. Hiermee wordt het voor gemeenten mogelijk om het parkeren van schone auto’s gratis of goedkoper te maken.