De gemeenteraadsfractie van GroenLinks heeft in recente commissie- en raadsvergaderingen flinke kritiek geuit op de plannen voor herinrichting van het Beatrixpark. Helaas stemde een meerderheid van de gemeenteraad op 8 februari toch in met de structuurvisie van het college van B&W.

Volgens ons kan deze visie desastreuze gevolgen hebben voor het groen, en meer specifiek voor de bomen in het park. Na bestudering van het visiestuk  ‘Beatrixpark, naar een bruisend stadspark’ hebben we een groot aantal vragen aan wethouder Groene gesteld. Hij vond dit echter ‘vragen naar de bekende weg’ en heeft niet de moeite genomen om met antwoorden te komen.
Groene neemt ons dus niet serieus - precies zoals hij ook de door het college met de mond beleden inspraak van de bevolking niet serieus heeft genomen.

Wij hadden graag eerst een dialoog met de stad gezien, over de toekomst van het park. Want deelt de Schiedammer deze visie op het park? Is het park echt zo eng dat we elkaar overal via ‘zichtlijnen’ in de gaten moeten kunnen houden? De criminaliteitscijfers bewijzen het tegendeel!  Veel oudere Schiedammers hebben juist goede herinneringen aan de ‘intieme plekjes’ in het park.
De bomen in het Beatrixpark vormen bovendien een waardevol onderdeel van de groene long van Schiedam.  

Van echte vernieuwing van het park is in de plannen nauwelijks sprake. Er komt meer water, er zal een fietspad dwars door het park slingeren, misschien komt er een waterspeeltuin en meer horeca. En er gaan dus veel bomen sneuvelen, maar - zo stellen B&W - de bomen die in het park komen zullen van ‘betere kwaliteit’ zijn.
Dit slappe excuus voor massale bomenkap hebben we de afgelopen vier jaar al veel te vaak gehoord.

Aangezien de gemeenteraad geen geld beschikbaar heeft gesteld voor de ingrepen in het park (die grofweg 11 miljoen gaan kosten), is het gevaar groot dat men alvast begint met de goedkoopste maatregel: het wegkappen van bomen. Het gevolg is dat we over enkele jaren een gekortwiekt park hebben waar niemand zich nog in thuis voelt.

Een motie van GroenLinks en D66 om de besluitvorming over de structuurvisie uit te stellen en het document eerst als ontwerpvisie voor te leggen aan bewoners en betrokken organisaties in Schiedam, haalde het niet tijdens de raadsvergadering van 8 februari jl.
Wel werd nog besloten de visie wat verder uit te kleden, door de nu in het park gevestigde sportverenigingen DWS en ODI voorlopig ongemoeid te laten.  

Wat ons betreft heeft de gemeenteraad een uitgelezen kans laten liggen om van het Beatrixpark een park van en voor de Schiedammers te maken; een park waarin ruimte is voor vernieuwing, zonder dat er kaalslag plaatsvindt.


(bericht dd 17 februari 2010)