GroenLinks Schiedam wil dat de gemeente Schiedam het bestuursakkoord dat door het kabinet is voorgelegd aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) van de hand wijst. Het college van B&W heeft de wens geuit dat de VNG eerst nader onderzoek doet naar onderdelen van het akkoord – waarin wordt bepaald dat cruciale overheidstaken worden overgeheveld naar gemeenten. GroenLinks Schiedam wil echter dat het akkoord van tafel gaat, zolang daar een bezuiniging van 2 miljard euro op het creëren van werkgelegenheid aan is gekoppeld.

De bezuiniging van 2 miljard euro maakt deel uit van het onderhandelingsakkoord dat in het VNG-congres van 8 juni op de agenda staat en waarbij het Schiedamse college van B&W de keuze moet maken om het akkoord wel of niet te ondertekenen. GroenLinks Schiedam vindt dat het college ervoor moet kiezen het bestuursakkoord in zijn huidige vorm af te wijzen. “Door de genoemde bezuiniging is er geen geld meer over om de zwaksten op de arbeidsmarkt te helpen bij het vinden van een betaalde baan. In plaats daarvan wordt een nieuwe generatie uitkeringsafhankelijken gecreëerd en dat staat haaks op wat we met zijn allen willen in deze stad: mensen aan het werk helpen en ze onafhankelijk maken van een uitkering", aldus Ed Gloudi, fractievoorzitter van GroenLinks Schiedam.

 

8      Miljoen euro

Een belangrijk onderdeel van het bestuursakkoord is dat de drie wetten voor de bijstand en (gedeeltelijk) arbeidsongeschikten (wwb, wsw en wajong) worden samengevoegd in de wet ‘Werken naar Vermogen’. De verantwoordelijkheid voor de re-integratie van mensen die gebruikmaken van deze voorzieningen wordt via dit akkoord over de schutting van de gemeenten gegooid. Het benodigde geld voor de uitvoering ervan ontbreekt echter volledig, omdat aan het akkoord een bezuiniging van 2 miljard euro is gekoppeld. Voor Schiedam betekent dit dat zij wordt opgezadeld met een onmogelijke opgave omdat zij de huidige wsw -ers nog jaren moet betalen voor de rechten die ze hebben. Dus moet er gesneden worden op de begeleiding naar werk die bijstandsgerechtigden en (gedeeltelijk) arbeidsongeschikten nu nog krijgen. In Schiedam komt dat neer op in totaal 8 miljoen bezuinigen in de komende 2 jaar.

 

Rutte-uitkering

Het noodfonds met 400 miljoen euro dat het kabinet voor heel Nederland wil instellen, is volstrekt onvoldoende om alle gaten te dichten. Ook komt de BGS en haar werknemers als goed functionerende WSW organisatie enorm in de problemen. “In het bestuursakkoord zijn veel te weinig middelen opgenomen om iedereen die dat nodig heeft aan de slag te helpen middels een tijdelijke loonaanvulling en het biedt ook onvoldoende mogelijkheden om mensen op een andere manier aan werk te helpen”, aldus Ed Gloudi van GroenLinks. “Als dit akkoord niet van tafel gaat, komen de zwakste groepen op de arbeidsmarkt niet meer aan een baan. Dit kabinet heeft het lef om een keiharde bezuiniging van 2 miljard voor te stellen als ‘participatiebeleid’. De wet ‘Werken naar Vermogen’ helpt wajong-ers en wwb-ers echter aan een Rutte-uitkering in plaats van aan werk".

Kijk voor meer informatie over het bestuursakkoord op:

http://tweedekamer.groenlinks.nl/neetegenbestuursakkoord