Op 7 november 2005 is de extra subsidie voor de realisatie en exploitatie van het glasmuseum uitvoerig in de Schiedamse gemeenteraad aan de orde geweest. GroenLinks heeft in deze raad (samen met de PvdA en SP) bezwaar gemaakt tegen het op voorhand toezeggen van een extra investering en exploitatiesubsidie. GroenLinks was (en is) van mening dat de financiering vanuit particuliere bronnen onvoldoende harde financiële bijdragen en garanties geeft voor een degelijke en sluitende exploitatie.

Daarnaast heeft de gemeente Schiedam – volgens GroenLinks - te weinig middelen voor zo’n grote bijdrage die in de miljoenen loopt.
De gemeentelijke bezuinigingen op voorzieningen hebben kort hiervoor flinke gevolgen voor de Schiedammers gehad die hoognodig gerepareerd moeten worden én er is op korte termijn nieuwe huisvesting nodig voor o.a. het Schiedamse Filmhuis en Jeugdtheater De Teerstoof.
De heer Habermehl betichtte, in de raadsvergadering van 7 november j.l., zowel ondergetekende als de heer Groene van de PvdA ervan dat wij zowel het Allewijn de Grootfonds als het Fonds Schiedam Vlaardingen diskwalificeren door de hardheid van hun toezeggingen in twijfel te trekken.
Ondertussen blijkt dat de, door wethouder Habermehl geprognosticeerde, bijdragen van de particuliere fondsen en bedrijven onvoldoende zijn.

Ik wil in vervolg hierop de volgende vragen stellen:
1. Welke fondsen en bedrijven hebben nu daadwerkelijk een bijdrage toegezegd? Hoe groot zijn deze bijdragen en hoe hard zijn de toezeggingen?
2. Kan inzicht gegeven worden hoe groot het begrotingsgat momenteel is?
3. Is de gemeente al financiële verplichtingen aangegaan met betrekking tot het glasmuseum? Zo ja, is er inzicht te geven in de kostenposten en de grootte van de eventuele verplichtingen?
4. Is het college met mij van mening dat de heer Habermehl zich onprofessioneel, onjuist en onbeleefd heeft gedragen door opmerkingen te maken in de richting van ondergetekende aangaande de terechte twijfel die er was en is aangaande de financiering van het plan?
5. Kan de raad er op vertrouwen dat er vooralsnog geen enkele nieuwe verplichting wordt aangegaan en geen gemeentelijke euro in het Glasmuseum geïnvesteerd wordt alvorens de dekking vanuit particuliere zijde op een goede manier geregeld is en aan de raad ter vaststelling is voorgelegd?

Schiedam, 19 februari 2006.
Ed Gloudi
Fractie GroenLinks Schiedam