GroenLinks stelde in de Schiedamse gemeenteraad van 15 maart vragen over de nog steeds zorgelijke situatie bij het petrochemisch bedrijf Odfjell en de veiligheid van fietspaden bij wegwerkzaamheden. Ook het luchtkwaliteitsplan van GroenLinks-wethouder Johan Grijzen kwam aan bod.
Hieronder een impressie uit de raad.
Odfjell
Over Odfjell had GroenLinks eerder al kritische vragen gesteld (http://schiedam.groenlinks.nl/node/78588). Fractievoorzitter Ed Gloudi merkte op dat 'de door het college gegeven antwoorden ons nog niet voldoende gerust stellen. Sterker nog, wij maken ons zo langzamerhand niet alleen zorgen over de situatie bij Odfjell, maar - gezien de daar tekortschietende handhaving – ook over andere bedrijven in de regio'.
Nieuwe overtredingen zijn inmiddels aan het licht gekomen en GroenLinks stelde de vraag of de inspectiediensten wel voldoende kennis en capaciteit hebben om een bedrijf als Odfjell daadkrachtig aan te pakken. Ook vroeg Gloudi zich af, of de nadrukkelijke inzet op inspectie en handhaving bij Odfjell niet ten koste gaat van toezicht op andere bedrijven: 'Zijn er andere met Odfjell vergelijkbare bedrijven waar het milieu- en veiligheidsbesef ernstig tekort schiet?'
GroenLinks-wethouder Grijzen antwoordde erbovenop te zitten. Hij volgt de ontwikkelingen nauwlettend en verwacht een rapportage van DCMR hoe het mogelijk is dat Odfjell zo lang haar gang heeft kunnen gaan. Zodra die informatie er is, zal hij die delen met de raad.
Veiligheid fietspaden bij wegwerkzaamheden
Wat betreft de fietspaden bij wegwerkzaamheden verwees GroenLinks naar een motie uit 2007 van GroenLinks en D66 waarin men het college verzocht om 'indien een fietspad tijdelijk wordt afgesloten te zorgen voor een goede alternatieve fietsroute waarbij duidelijk wordt aangegeven waar de fietser veilig en afgescheiden van het autoverkeer kan fietsen'.
Ed Gloudi constateerde dat daarin 'anno 2012 flink de klad is gekomen'.
Hij illustreerde dit met twee voorbeelden:
1. Aan de Overschieseweg werkt men aan het parkeerterrein bij de kantoortorens Schieveste. De aannemer heeft voor het gemak het fiets- en voetgangerspad 'afgehekt' en ingericht als opslagplaats.
2. Aan de 's-Gravelandseweg bij de Koolhavenstraat is het fietspad vanwege herinrichting afgesloten, zonder dat er sprake is van een verwijzing.
In beide gevallen moeten fietsers uitwijken naar drukke autowegen met alle gevolgen voor de veiligheid van met name kinderen van dien. CDA wethouder Wijten heeft op vragen van GroenLinks toegezegd maatregelen te nemen zodat aannemers in het vervolg zorgen voor veilige fietsroutes bij wegwerkzaamheden. Voor GroenLinks gaat dat echter nog niet ver genoeg: de gemeente moet zelf ook toezien op een juiste naleving. Zonodig zet men de lichtblauwe brigade in.
Luchtkwaliteitsplan
Vrijwel de voltallige raad nam het luchtkwaliteitsplan van GroenLinks-wethouder Grijzen aan. Het is algemeen bekend dat de luchtkwaliteit in Schiedam tot de slechtste van Nederland behoort. Het plan voorziet in een pakket van 18 maatregelen met als doel aan de grenswaarden te voldoen en de gezondheid van de burgers beter te beschermen. Ook heeft wethouder Grijzen toegezegd dat hij meer aandacht wil besteden aan voorlichting over het verantwoord gebruik van houtkachels en allesbranders. Excessief gebruik hiervan zorgt voor stankoverlast en uitstoot van fijnstof. Een motie van die strekking, mede door GroenLinks ingediend, is daarop ingetrokken.
Inrichtingsplan Kethel-Oost
Tenslotte diende D66 een door GroenLinks gesteunde motie in voor aanpassing van het herinrichtingsplan Kethel-Oost. D66 wil dat de gemeente en bewoners uit Kethel-Oost nogmaals onderzoeken of de bewonerswensen kostenneutraal kunnen worden opgenomen in de nieuwe inrichtingsplannen .