De vuurwerkopruimploeg
De vuurwerkopruimploeg

GroenLinks veegt andermens stoepjes schoon

Op nieuwjaarsdag 2018 heeft GroenLinks Schiedam weer traditioneel vuurwerktroep opgeruimd. De troep is ingeleverd bij Irado. De opbrengst hiervan gaat naar het dierenasiel Hargahoeve.

GroenLinks Schiedam maakt zich al jaren hard voor een verbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren. Het zorgt voor veel overlast, schade, letsel, dierenleed en rommel. Het slechte weer op oudjaarsdag en het snelle en harde werken van Irado (waarvoor veel dank en complimenten!) zorgden er gelukkig voor dat de vuurwerkrommel op nieuwjaarsochtend relatief meeviel. Toch haalden de leden van GroenLinks in een uur op het Stadserf, het Land van Belofte en de Burgemeester Honnerlage Gretelaan acht volle vuilniszakken op.

Gelukkig zijn er ook veel andere vrijwilligers die vuurwerkafval opruimen. Dit wordt ook gestimuleerd door onder meer Irado. Zo kon per ingeleverde zak vuurwerkafval een euro verdiend worden. Fractievoorzitter Jeroen Ooijevaar en lijsttrekker René Karens hebben de door GroenLinks gevulde zakken ingeleverd bij Irado. De opbrengst, aangevuld met enkele vrijwillige bijdragen, wordt overgemaakt aan het dierenasiel Hargahoeve. Dit asiel is de laatste maand veel besproken. Bovendien zorgt vuurwerk voor een hoop dierenleed!

De overlast door vuurwerk voorafgaand aan de jaarwisseling was helaas weer groot. Bijna 300 meldingen werden er gedaan door Schiedammers bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast. Bewoners, kinderen, huisdieren en persoonlijke eigendommen leden vaak onder te vroeg en/of te zwaar vuurwerk. Een bewoner meldt: “Afschaffen dat vuurwerk en geef gewoon plaatselijke vuurwerkshows; dat is veiliger en een stuk schoner!”. GroenLinks is het hiermee eens. Professionele vuurwerkshows zijn een goed alternatief. Ook deze jaarwisseling laat weer zien dat er meer maatregelen nodig zijn om oud en nieuw voor iedereen feestelijk te maken. GroenLinks zal zich hier ook komend jaar weer voor inzetten.