GroenLinks fractievoorzitter Ed Gloudi wil snel een overzicht van de dreigende grondexploitatietekorten voor Schieveste en andere bouwlocaties in Schiedam. Het afgelopen jaar blijkt Schieveste een tekort van € 740.000,- te hebben opgeleverd. Dit terwijl de gemeente door geldtekort toch al flink moet snijden in veel belangrijke voorzieningen. Gloudi: 'Als stad kunnen we deze tekorten niet blijven opvangen'. Hij deed zijn uitspraken tijdens de gemeenteraadsvergadering van 31 januari, waar de grondexploitatie van en het Deloitte-onderzoek rond Schieveste centraal stonden.
Schieveste: op één van de best bereikbare locaties in de zuidelijke Randstad zou een schitterend, multifunctioneel gebied een impuls voor de Schiedamse economie betekenen. Zestien hectaren met kantoren, scholen, een hotel, woningen, stedelijk vermaak en een grote P&R garage maakte deel uit van het plan.
Tien jaar en een economische crisis later pakt de realiteit volkomen anders uit: er is geen interesse vanuit de markt om op Schieveste te bouwen. Ondertussen had de gemeente wel flinke bedragen geïnvesteerd om de grond bouwrijp te maken. De gevolgen liegen er niet om: de gemeente blijft met de grond zitten en dat heeft de afgelopen jaren tot opeenvolgende tekorten geleid.
Het blijven opvangen van dergelijke tekorten is volgens GroenLinks geen optie. De fractie vindt dat het college snel moet onderzoeken welke andere invulling er mogelijk is voor Schieveste. In opdracht van de gemeente Schiedam en de partijen die grenzen aan het braakliggende terrein (Groenservice Zuid-Holland, DCMR en Lentiz College) is vorig jaar door het adviesbureau Triple E een inspirerende studie gedaan naar mogelijke invullingen. De thema’s die er toen uitsprongen zijn groen en duurzaamheid. Alternatieven zijn ook studentenhuisvesting en kleinschalige (groene) maakindustrie.
Tijdens de vergadering over het Deloitte onderzoek naar Schieveste en de rapportage en het advies van de raadswerkgroep (waarin o.a. GroenLinks raadslid Jeroen Ooijevaar zitting had) liepen de gemoederen behoorlijk hoog op. In het advies staat te lezen dat er in het verleden m.b.t. Schieveste stomme fouten zijn gemaakt. De gemeentelijke organisatie heeft op alle niveaus weinig professioneel gehandeld. Er zijn door de commissie echter geen vermoedens van strafbare feiten of zelfverrijking boven tafel gehaald. Een proces van organisatieverbetering is geruime tijd geleden ingezet. De verwachting is dat verder onderzoek geen nieuwe feiten of inzichten zal opleveren.
GroenLinks en een meerderheid van de raad konden zich dan ook vinden in het advies van de raadswerkgroep om het onderzoek af te sluiten geen raadsenquête te starten. GroenLinks ziet de meerwaarde van zo’n onderzoek niet omdat het weinig nieuws zal opleveren. Ed Gloudi stelde dat het 'geen zin heeft te blijven terugkijken; de blik moet nu op de toekomst gericht worden.'
Leefbaar Schiedam en de fractie Schoenmaker wilden wel een raadsenquête. Zij konden alleen niet duidelijk maken wat dan onderzocht zou moeten worden. Zij bleken dus vooral voor de bühne een ferm (populistisch) standpunt in te nemen, maar konden verder weinig invulling geven aan hun ambities.