In antwoord op de vraag van GroenLinks repte de burgemeester over een vergunning, terwijl de vraag toch echt ging over de door Rijkswaterstaat beoogde oplossing. Een vergunning, of die nou wel of niet wordt verleend, verandert natuurlijk niets aan de ontstane situatie. GroenLinks Schiedam vroeg dus naar een oplossing, niet naar een procedure. Door deze vraag niet inhoudelijk maar louter procedureel af te doen, ontstaat een onwenselijke, bijna Kafkaëske, situatie. Wat nog stuitender was dat wederom bleek hoe slecht het college geïnformeerd is (of wordt).Op de voor burgemeester Lamers kenmerkende belerende toon stelde hij dat dit probleem zich niet voor de helft op Schiedams grondgebied voordoet. Ook hier blijkt het college slecht op de hoogte van de problemen in de tunnel op haar eigen grondgebied.
Op het forum Schiedamstad.nl heeft 'Stadler', in het dagelijks leven opererend als John Witjes, daar een reactie op geschreven. Soms is knippen en plakken voldoende. Zie hieronder de factcheck van John Witjes en de bijlage voor de bijhorende illustraties.
“In de beantwoording van de vraag voor de vergadering was duidelijk dat het college geen echt antwoord had gegeven. Vandaar dat Jeroen Ooijevaar van GL er in de rondvraag toch op terug kwam. De burgemeester bleek onthutsend slecht geïnformeerd. Ooijevaar had aangegeven dat 50% van het lekwater afkomstig is van S'dams grondgebied. De burgemeester zei dat dat natuurlijk niet klopte: het overgrote deel zou uit Midden-Delfland afkomstig zijn en daarom heeft S'dam een afwachtende houding aangenomen....
Even de feiten controleren Jeroen! Of.... bewijst de burgemeester met zijn opmerkingen dat S'dam dit dossier totaal genegeerd heeft? Want de feiten van Jeroen Ooievaar kloppen namelijk wel! De burgemeester en/of het college hebben de afgelopen tien (!) maanden niet eens de moeite genomen om eens na te gaan hoe het nou echt zit. Nu zal niet direct heel Woudhoek verzakken, want de huizen staan op palen, maar de grondwaterproblematiek in die wijk is nu al berucht. En wat te denken van de huizen aan bijvoorbeeld de Groeneweg die niet gefundeerd zijn op palen? Of de boerderijen aan de Woudweg of de Harreweg?
Ik vind het onbegrijpelijk dat het college zo slordig met de feiten en de belangen van S'dam om gaat.
In de presentatie die Rijkswaterstaat 10 maanden geleden hield werd getoond welke compartimenten waar gelegen zijn. Duidelijk is dat de compartimenten 13, 14 en 15 en de helft van 12 S'dams grondgebied is. Want de gemeentegrens loopt precies over het ecoaquaduct.
En in diezelfde presentatie van Rijkswaterstaat van 18 februari 2015 werd het overzicht getoond in welke compartimenten het meeste water lekt. Even optellen: in de S'damse compartimenten (half)12, 13, 14 en 15 lekt in totaal 690 m3 water per dag. Dat is precies de helft van het totaal van 1400 m3. Toch, burgemeester? Daar kunnen de omwonenden van dit gebied nou zo boos om worden. En ik ook.”