Hoe je ook telt, er missen minstens 3.000 bomen

Nadat D66-lijsttrekker Marcel Bregman het college van b&w nazegde, dat alle bomen die sneuvelden voor de aanleg van de A4 zijn herplant, nodigde GroenLinks-lijsttrekker René Karens hem en andere belangstellenden uit om de bomen eens te gaan tellen. "De papieren werkelijkheid blijkt behoorlijk anders dan de praktijk. En dat komt niet alleen door de verschillende definities voor 'boom',"zegt Karens.

 
"Er zouden volgens de afspraken 4.000 bomen herplant moeten zijn. Er zijn 385 'echte bomen' geplant en zo'n 1.000 'veren'. Van die 385 is zo'n 90 procent aangeslagen en van die 1.000 ongeveer 60 procent. Hoe je ook telt, wat je definitie van boom ook is, er ligt nog een grote taak voor de gemeente en Rijkswaterstaat. We zijn nog lang niet bij de 4.000..."
Met de door René Karens georganiseerde teltocht, waar mensen van stichting Batavier een en andere toelichtten over de gemaakte afspraken, fietsten ongeveer 20 mensen mee. "En die waren niet alleen van GroenLinks," zegt Karens, "onder andere Frans Hamerslag van PS en een aantal bewoners fietsten mee. Ook zij konden niet anders dan constateren dat de herplant niet volgens de afspraken is gedaan."
 
John Witjes van de Batavier: “De deelnemers aan deze fietstocht hebben met eigen ogen kunnen zien dat de beloofde groene kwaliteit vooralsnog ver te zoeken is en dat de gemeente zelfs de eigen interpretatie van het begrip één-op-één-compensatie van de 4.000 gekapte bomen volstrekt onvoldoende heeft ingevuld. Het is aan de politiek om het college daar nog eens op aan te spreken.”