“Waakhond? De lokale pers stelt steeds minder voor” was de titel van een artikel van Hans Laroes in de Volkskrant. Hierin schrijft hij dat lokale politiek nauwelijks wordt gecontroleerd door regionaal journaille. En dat is zorgelijk, want in een democratie horen volksvertegenwoordigers goed gecontroleerd te worden. Informatie is daarin cruciaal. Wat doen partijen in Schiedam zelf om de inwoners te informeren? GroenLinks maakte een rondgang langs de websites van de Schiedamse partijen. De conclusie: de mate van transparantie verschilt nogal per partij en wij van GroenLinks hoeven niet ontevreden te zijn.

De gemeenteraad in Heerenveen heeft onlangs besloten zelf, bij gebrek aan lokale journalisten, een onafhankelijke verslaggever in te huren. In Schiedam zitten er nog wel verslaggevers in de raadszaal, maar een uitgebreid verslag zien we zelden.

Neem het volgende voorbeeld: in oktober vorig jaar was er een intensieve discussie over het brede uitvoeringsplan binnenstad. Belangrijk nieuws zou je veronderstellen. Maar wat zien we terug in de Waterwegeditie van het AD? Een bescheiden berichtje met als inhoud dat de bronzen koeien Bert en Brigit moeten terugkeren op de Koemarkt! Is het dan alleen human interest wat mensen willen lezen?

GroenLinks beschouwt het als haar democratische plicht om de inwoners van Schiedam goed te informeren over wat ze doen en laten in de lokale politiek. Dat staat ook in ons verkiezingsprogramma:

“... inwoners moeten de gemeente kritisch kunnen volgen en controleren. Onafhankelijke lokale media zijn helaas nagenoeg verdwenen. Schiedam moet dus zelf stappen ondernemen om alle informatie aantrekkelijk en toegankelijk te maken.”

Daarom is er GroenLinks veel aan gelegen verslag te doen van haar bijdragen in de raad. Dit heeft geleid tot 112 berichten op onze website in het eerste jaar na de verkiezingen. D66 scoort ook goed met 89 berichten in dezelfde periode. Maar na GroenLinks en D66 zien we een grote kloof. De SP ontvangt met slechts 27 berichten het brons, op de voet gevolgd door PvdA en Progressief Schiedam. Het meest recente nieuwsbericht op de site van Leefbaar Schiedam dateert van 11 maart 2014 en de fractie Malkoç heeft niet eens een website. Schiedammers moeten zich kunnen blijven informeren over het functioneren van de gemeente. GroenLinks neemt de verantwoordelijkheid inwoners te informeren. Maar lokale berichtgeving zou eigenlijk in handen moeten zijn van onafhankelijke en inhoudelijke journalistiek. Het kunnen controleren van de politiek is van groot belang in een democratie. Het is dé manier om de kloof tussen inwoners en politiek te verkleinen en de trend naar dramatisch lage opkomsten bij de afgelopen verkiezingen te keren.