"Voorzitter,

Deze verhalen zijn allen verhalen van slachtoffers van huiselijk geweld. Of beter gezegd van geweld achter de voordeur. En eigenlijk is dat ook niet de juiste benaming want het geweld laat zich niet beperken tot enkel achter de voordeur. Bij huiselijk geweld denken we al snel aan “man slaat vrouw bont en blauw”. Helaas gebeurt dat veel te vaak. Maar er zijn veel vormen van huiselijk geweld die op de achtergrond blijven. De verhalen die u zojuist heeft gehoord is een fractie van de vormen van geweld die er zijn. Maar tenzij je hier zelf, of van dichtbij, getuige van bent hoor je hier niet zoveel over. Niet omdat het er niet is of omdat het niet voorkomt... maar vanwege de grote taboe die er op rust. 

Schaamte overheerst want tja, ga er maar eens aan staan om toe te moeten geven aan jezelf en de rest van je omgeving dat je slachtoffer bent geworden van geweld. Of dat je kinderen slachtoffer zijn geworden van geweld. En hoe doe je aangifte tegen je eigen kind als die jou besteelt van je oude-dag- voorziening? Hoe heb je nou zo dom kunnen zijn om de mooie praatjes van je geliefde te geloven en in deze situatie te belanden?  En voor sommige slachtoffers is er naast schaamte ook onwetendheid. Want, hoe kan ik nou slachtoffer zijn van huiselijk geweld? Mijn partner slaat me helemaal niet. Maar ook psychische mishandeling is een vorm van huiselijk geweld. 

Zeker in deze tijd waarin we veel digitaal contact met elkaar hebben, veel videobellen met elkaar, is het belangrijk om bepaalde codes te herkennen. U zag dat wij allemaal onze inbreng eindigden met een handgebaar van een opgestoken hand, duim naar binnen en gevouwen tot een vuist. Dit is het noodsignaal dat iemand kan maken om aan te geven dat iemand hulp nodig heeft en in een gewelddadige situatie zit. Vanavond luisteren en kijken hier ook Schiedammers mee, daarom gebruiken wij nu dit moment ook om hier aandacht voor te geven. Zodra iemand dit gebaar maakt, schakel dan hulp in. Ook het woord Masker-19 is een code voor huiselijk geweld. Deze code kan bij een apotheek genoemd worden en de medewerkers daar weten direct dat zij hulp moeten inschakelen.

Het is ontzettend belangrijk om dit onderwerp bespreekbaar te maken en meer aandacht te geven aan welke vormen van geweld er zijn. Waar kan je terecht met je vragen of zorgen? Welke signalen zijn er? Sinds wij met de organisatie van de webinar aan de slag zijn gegaan merkten wij het zelf ook in onze omgeving. Toen wij vertelden waar wij mee bezig waren kregen een aantal van ons als reactie van de mensen waarmee zij spraken dat zij zelf ook slachtoffer zijn geweest van geweld achter de voordeur.

Afgelopen 9 december hebben we als gemeenteraad een succesvolle webinar mogen organiseren. Bijna 80 raadsleden uit de regio Rijnmond waren hierbij aanwezig. Wat uit de webinar duidelijk werd is dat wij als Schiedam op een aantal punten echt voorlopen in onze aanpak ten opzichte van de regio. Een van de punten die duidelijk naar voren kwam was het gebrek aan samenwerking tussen de domeinen zorg en veiligheid. Sommige gemeenten gaan nu gelukkig wel aan de slag om in navolging van Schiedam de koppeling tussen de domeinen zorg en veiligheid te versterken en een integrale aanpak te creëren. 

Schiedam heeft dit eind 2018 in navolging van een motie van de raad al reeds toegepast op het gebied van verwarde en kwetsbare personen. Daarop volgend is nu zeer recent het PGA team opgezet. In dit team voor persoonsgerichte aanpak werken onze mensen van zowel veiligheid en zorg gezamenlijk om zo snel mogelijk de juiste zorg, ondersteuning of traject op te starten voor zowel dader als slachtoffer. 

De gemeenteraad heeft vorig jaar in september middels een motie uitgesproken dat de aanpak van huiselijk geweld een topprioriteit is. Daarom dit initiatiefvoorstel. Het voorstel behelst 2 sporen. Enerzijds willen we meer aandacht voor het probleem van huiselijk geweld. Echt een campagne om mensen bewust te maken van welke vormen van geweld zijn er. Want er zijn zoveel vormen van geweld die niet bekend zijn. Waar kan je terecht voor hulp of waar kan je terecht met je adviesvragen? Wat zijn signalen waar je op kan letten? En misschien zorgt het ook voor bewustwording bij slachtoffers zelf! Anderzijds willen we inzetten op de verbeterkansen die er zijn bij de beschermpartners. Door met de beschermpartners in gesprek te gaan, waarbij de gemeente als een gelijkwaardige en als mede beschermpartners mee doet, hopen we stappen te zetten tot meer kennis over aanpak en werkwijze van elkaar. 

Open gesprekken voeren met elkaar en zo te leren van elkaar. Zo komen we tot verbeterstappen die door alle partners onderschreven wordt. We willen deze reeks van ontmoetingen afsluiten middels een slotbijeenkomst waar álle beschermpartners zich verbinden aan de visie en de daarbij behorende verbeterstappen. Er is uiteraard al staand beleid in de diverse nota’s. En er wordt al veel gedaan.  Maar het resultaat van de gesprekken komend jaar zouden kunnen leiden tot aanpassingen of aanvullingen op bestaand beleid. Het zou mooi zijn als we na dit jaar kunnen komen tot een nota “aanpak geweld achter de voordeur”.

Voorzitter, het is natuurlijk een illusie om te denken dat we hiermee huiselijk geweld gaan voorkomen. Helaas weten we dat dat niet het geval zal zijn. Maar de wetenschap dat de cijfers die wij nu onder ogen krijgen met het aantal meldingen, dat die slechts het topje van de ijsberg zijn, dat sterkt ons dat wij hier wel stappen in willen en moeten zetten. Want elk slachtoffer dat wij komend jaar meer hebben kunnen bereiken, elk slachtoffer dat hierdoor straks sneller en beter geholpen wordt, is iemand dat uit een uitzichtloze situatie gehaald kan worden. Is iemand die we weer een gezonde en veilige en vooral liefdevolle toekomst kunnen bieden. "