.

1. Wat vind je van de actie die is ondernomen n.a.v. jouw brief?
Ik ben erg blij dat de gemeenteraad mijn brief en oproep zo positief heeft opgepakt.
Het is goed dat wij als bestuurders van de stad meer dialoog willen. Er moet nog
een hoop gebeuren om een ideale situatie te creeëren. Ik vind bijvoorbeeld dat
de gemeente de burgers het gevoel moet geven dat zij serieus genomen worden.
Zelforganisaties moeten meer ruimte en middelen krijgen om activiteiten te kunnen organiseren met hun achterban. Als wij willen dat onze allochtone burgers meer participeren dan moeten zij ook meer door de ontvangende samenleving geaccepteerd worden. De gemeente kan hierin een grote rol spelen.

2. Hoe kijk je terug op de bijeenkomst Schiedammers in gesprek’?
Om de Schiedammers meer met elkaar in contact te laten komen was het volgens
mij een geslaagde avond, 250 deelnemers is toch echt heel goed. Ik vond dat het
forum misschien wat meer ‘diepgang’ had kunnen krijgen, maar daar was helaas
te weinig tijd voor. Het tweede gedeelte, waarin we in kleine groepen met elkaar in gesprek gingen was zeker ook een succes.

3. Wat vind je van de brief naar omliggende gemeenten over het initiatief dat in Schiedam is genomen?
Goed initiatief, ik ben benieuwd wat daar uit gaat komen.

4. Welke acties of suggesties heb jijzelf in vervolg op ‘Schiedammers in gesprek’?
Meer van soortgelijke bijeenkomsten organiseren en regelmatig informatieve debatten organiseren. Dat kan stadsbreed of op wijkniveau plaatsvinden. Ik zou het goed vinden als de lokale kranten en radio meer over dit onderwerp zouden berichten om de kloof te verkleinen. En natuurlijk de juiste informatie over de Islam geven, wat in principe een zeer vredig geloof is dat niets te maken heeft met terrorisme. Ik ben blij dat de Islamitische moskeen zijn uitgenodigd voor het interkerkelijk beraad wat gestart gaat worden, een goed initiatief waar ik graag aan mee wil werken.

5. Heb jij zelf al contact opgenomen met de persoon van de uitgereikte briefjes die avond in de bibliotheek ?
Ja zeker, en ik merk dat mensen bilateraal geen problemen met elkaar hebben. Het probleem is de beeldvorming. Mensen weten erg weinig van elkaar en de onwetendheid over de Islam maakt veel Nederlanders bang. Wij moeten mensen in Nederland vertellen dat de Islam geen ruimte geeft aan terrorisme. De heer Fethullah Gulen (een Turkse geleerde) zegt over terrorisme en de Islam het volgende; Een moslim kan geen terrorist zijn en een terrorist kan geen moslim zijn. Voor het verbeteren van de contacten zijn er goede initiatieven vanuit de Moslimgemeenschap. Ik denk bijvoorbeeld aan uitnodigingen om deel te nemen aan de Iftar maaltijden na de ramadan, de Nederlandse preken in de moskeen die langzaam maar zeker haar ingang vinden en de meer open houding die ontstaan bij het merendeel van de moslims in Nederland.