De communicatie tussen gemeente en inwoners laat in Schiedam regelmatig te wensen over. Burgers hebben te vaak het idee niet gehoord te worden. Het gemeentelijk apparaat werd op de dag dat de zomernota werd behandeld de hele dag opgesloten voor een ja-maardag, met als doel een 'omdenken' te realiseren waardoor ambtenaren niet meer denken in bezwaren en problemen maar in kansen en mogelijkheden.

Dit was de reden voor GroenLinks om bij de behandeling van de zomernota een ja-mitsmotie in te dienen: iedere burger moet in een spreekuur van burgemeester en wethouders de kans krijgen zijn ideeën, bedenkingen en initiatieven te spuien en moet altijd teruggekoppeld krijgen wat daar wel of niet mee wordt gedaan. Hierbij geldt het idee dat in een regiegemeente de input van de burgers, de acteurs, essentieel is voor de regisseur. De burgers spelen immers het stuk.

Een aantal raadsleden wierp zich in het debat dat volgde vrijwillig op om de noodzaak tot 'omdenken' te onderstrepen door louter bezwaren en problemen aan te stippen:

-“Ja maar, er zijn toch al regels voor burgerinspraak?” aldus Frans 'er staat al iets op papier dus het werkt' Hamerslag.

-“Ja maar, wat gaat het allemaal wel niet kosten om elk idee te toetsen?”, aldus Harry 'burgerkracht levert alleen maar werk op' van der Hoeven.

-“Ja maar, weet je dan niet dat we al zeven keer hebben geprobeerd een wethoudersspreekuur in te stellen?”, aldus Will 'been there, done that' van Wijk.

-“Ja maar, we hebben toch wijkoverleggen waar burgers al terecht kunnen?”, aldus Gerrie 'we maken zelf wel uit hoe hoog die drempel is' de Bel en Andreas 'de barometer van de samenleving' Rose.

Al deze bovenstaande reacties maken pijnlijk duidelijk dat ook de raad wel eens op een cursusje ja-maar mag. In plaats van te constateren dat er een probleem is met burgerparticipatie en constructief mee te denken aan een oplossing, worden alleen de bestaande regels, belemmeringen en problemen aangestipt. Een afbouwende discussie dus.

Burgemeester Cor 'ja maar, de gemeenteraad gaat niet over spreekuren van het college' Lamers zegt de communicatie met inwoners hoog op zijn agenda te hebben staan, en wil daar in het najaar gedegen stappen in zetten. GroenLinks vindt niet dat de oplossing van het communicatieprobleem per definitie in een burgerspreekuur ligt, maar wil wel dat duidelijk is dat Schiedam een wereld te winnen heeft als het om burgerinspraak gaat. Omdat GroenLinks de discussie in het najaar niet vooraf wil sturen, hebben we de motie uiteindelijk weer ingetrokken. De motie had immers tot doel de discussie over een open en gedegen inspraakproces in de gemeente opnieuw aan te wakkeren. Dat is gelukt, maar helaas wel binnen de kaders van het oude denken.

Op dezelfde dag dat een deel van de raad onbewust de noodzaak van de motie onderstreepte, twitterde Tjerk Bruinsma, burgemeester van Vlaardingen, dat hij die dag een extra druk burgemeestersspreekuur had. Ja maar, waarom werkt het in Vlaardingen wel?

Jeroen Ooijevaar