Vuurwerkafval opruimen in Nieuwland
Vuurwerkafval opruimen in Nieuwland

Jaarwisseling 2016 - 2017

Tijdens de jaarwisseling is weer veel vuurwerk afgestoken waardoor er op nieuwjaarsdag een hoop rommel op straat lag. Het afsteken van vuurwerk mag een traditie zijn, het opruimen van de rotzooi daarna is dat nog niet. GroenLinks Schiedam trok er op nieuwjaarsdag dan ook op uit om in de wijk Nieuwland een deel van de rommel op te ruimen. Met een paar vrijwilligers leverde dat in een uur tijd zes vuilniszakken vol op. En weer een schone, opgeruimde straat.

Gelukkig zijn er ook veel andere vrijwilligers die zelf vuurwerkafval opruimen. Dit wordt ook gestimuleerd door bijvoorbeeld Irado. Zo konden jongeren onder de 16 jaar per ingeleverde zak vuurwerkafval een euro verdienen. 

Naast alle vuurwerkrommel geeft particulier vuurwerk ook veel overlast bij het afsteken. Dat is maar weer gebleken uit de vele meldingen die zijn gedaan bij het meldpunt vuurwerkoverlast.

GroenLinks pleit al jaren voor een verbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren. Professionele vuurwerkshows zijn volgens GroenLinks een goed alternatief. Voor zo'n show konden Schiedammers ook dit jaar weer in buurgemeente Rotterdam terecht. Met als extraatje gratis vervoer per metro. Raadslid Katinka de Rover was benieuwd en nam de proef op de som: "Het reizen per metro was ontspannen, mede omdat in en rond de stations geen vuurwerk mocht worden afgestoken. De vuurwerkshow zelf was helaas slecht te zien door de dichte mist. Desondanks was er een prettige feestelijke sfeer."