Jeroen Ooijevaar
Jeroen Ooijevaar

Jeroen Ooijevaar niet verkiesbaar in 2018

“Vernieuwing in de raad moet continu plaatsvinden”

Fractievoorzitter van GroenLinks Jeroen Ooijevaar stelt zich niet kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Na 8 jaar raadslidmaatschap vindt hij het tijd voor vers bloed. “Als je telkens roept dat de raad moet vernieuwen, moet je er zelf ook niet te lang in blijven zitten.”

Jeroen Ooijevaar nam, na opvolgend raadslid te zijn geweest, in 2010 zitting in de gemeenteraad, was lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 en is in de huidige raadsperiode fractievoorzitter. “Ik heb alle rollen dus gespeeld. Het wordt tijd dat er een nieuwe speler op het toneel verschijnt.”

Motieven

Jeroen heeft vier redenen om het stokje door te geven. De eerste - “het is wat clichématig” - is zijn gezin. Met een zoon van vijf en een dochter van twee is vrijwel elke doordeweekse avond weg zijn een flinke belasting, ook voor zijn vrouw Eva.

De tweede reden is vernieuwing in de raad. Na acht jaar zijn de meeste onderwerpen, kadernota's, uitvoeringsprogramma's en andere beslispunten al eens langsgekomen. “Ik heb altijd geroepen dat de gemeenteraad moet sprankelen. Ik weet zeker dat vriend en vijand het erover eens zijn dat ik daar aan bijdraag, maar ik wil voorkomen dat de prik er op een gegeven moment af is. Ik zie voorbeelden in de raad van mensen die te veel op de automatische piloot draaien, ik wil zelf niet zo'n voorbeeld worden.”

De derde reden is dat Jeroen zich inhoudelijk verder wil ontwikkelen in zijn vakgebied als socioloog. Als projectleider van de onderzoeksgroep migratie en integratie bij het Centraal Bureau voor de Statistiek wil hij verder de diepte in met een proefschrift waarvan de voorbereidingen al een tijd in de ijskast liggen.

De vierde reden is dat Jeroen ervan overtuigd is dat de continuïteit voor GroenLinks Schiedam is geborgd. “Ik heb goede hoop dat er meerdere zeer geschikte kandidaten gaan reageren voor een hoge plek op de lijst. Ik kan het schip dus met een gerust hart verlaten.”

Annalen

Jeroen wil graag de Schiedamse politieke geschiedenis ingaan als een kritisch raadslid dat het debat niet schuwt, dat de raad graag trakteert op metaforen en met zijn betogen afwijkt van de standaarden. Zo citeerde Jeroen in raadsvergaderingen Bordewijk en behandelde hij na de dood van Drs P. een raadsstuk in de vorm van een ollekebolleke.

Toekomst

Schiedam is nog niet van Jeroen af. “Ik denk niet dat ik volledig cold turkey ga afkicken. Ik zal heus wel een of andere rol bij GroenLinks blijven spelen. Daarnaast zijn er zoveel goede initiatieven in Schiedam die wel wat menskracht kunnen gebruiken. En wat ik heel erg mis bij de lokale omroepen is een goed politiek programma met vakkundig commentaar. Na een politiek pensioen lijkt dat me erg leuk om te doen.”

En in de toekomst sluit Jeroen een terugkeer op de lijst zeker niet uit. “Het raadswerk is veel te leuk om voor altijd vaarwel te zeggen. Wie weet wat 2030 brengt!” En helemaal onverkiesbaar wil Jeroen ook nog niet zijn. “Lijstduwer, die rol heb ik nog niet gespeeld! Dat wil ik wel zijn. Ik hoop dat de kandidatencommissie dit leest.”