Begin september trad naar aanleiding van het BING rapport het voltallige Schiedamse college af. Inmiddels (28 september) zijn de gesprekken tussen de coalitiepartijen GroenLinks, PvdA, CDA en VVD over de vorming van een nieuw college succesvol afgerond. Er staat een nieuw college in de startblokken met Johan Grijzen als onze nieuwe GroenLinks wethouder.

Met de kandidatuur van Johan Grijzen brengt GroenLinks niet alleen een ervaren bestuurder in met een passie voor politiek, maar ook een man met een warm hart voor mensen. Politiek bedrijven betekent voor hem 'ervoor zorgen dat mensen meer kansen krijgen en in staat zijn die kansen te grijpen'. Zijn drijfveer luidt kort maar krachtig: 'Ik heb een hekel aan onrecht'.

Wie is Johan Grijzen?
Hij is in 1949 geboren en groeide op in Voorburg. In 1966 kwam hij naar Rotterdam. Daar studeerde hij economie aan de Erasmus Universiteit. Vanaf 1970 was hij docent en in 1979 stapte hij over naar de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de gemeente Rotterdam. Hier werkte hij onder andere als plaatsvervangend hoofd bij het Bureau Zelfstandigen en projectleider Grote Stedenbeleid in de deelgemeente Feijenoord.

In 1998 trad hij toe tot het dagelijks bestuur van de deelgemeente Delfshaven. Een functie die hij tot 2006 met verschillende portefeuilles zou vervullen. In 2008 vroeg men hem als plaatsvervangend dagelijks bestuurder in de deelgemeente IJsselmonde. De anderhalf jaar die hij daar werkte noemt hij zelf 'eigenlijk veel te kort'. Hij stapte in een rijdende trein, maar werkte zich in korte tijd helemaal in. Hij gaf het participatiebeleid in de deelgemeente vorm. Met veel tact en geduld wist hij het gevoelige dossier 'De Cultuurwerkplaats', een multifunctioneel centrum met podia, café en bibliotheek, tot een goed einde te brengen. Jos van Eijk, fractievoorzitter van GroenLinks IJsselmonde, prijst Grijzen voor zijn inbreng in het bestuur. Hij noemt hem een 'sociale en aimabele man die als geen ander bruggen kan slaan. Bovendien is Johan gecommitteerd en een harde werker'.

Zelf merkt Grijzen over zijn tijd in Delfshaven en IJsselmonde op, dat het boeiend is om grote projecten, zoals De Cultuurwerkplaats van de grond te tillen, maar 'het grappige is dat mensen je vaak vooral herinneren van "kleine dingen". Gewoon voor de waardering die je uitspreekt, het vertrouwen dat je ze geeft of een klein attentie, al is het maar een ijsje'.

Het karakteriseert de persoon Grijzen: gevoel voor de menselijke maat. 'Mensen maken de stad. Je moet je afvragen wat hen bezighoudt; persoonlijk benaderen'. Om die reden vindt hij het een misvatting dat gemeenten hun burgers als klanten beschouwen: 'De politiek is van alle burgers en burgers maken deel uit van de politiek'. Juist daar gaat het in de politiek om: 'Een bestuurder moet zijn nek durven uit te steken en mensen te ondersteunen die iets willen. Dat besef moet je uitdragen'.

Welke rol ziet hij voor zichzelf weggelegd in Schiedam?
Grijzen heeft als politieke motivatie dat je perspectief moet bieden aan mensen. In een stad als Schiedam, waar grote verschillen bestaan tussen wijken, als het gaat om kansen, inkomen en scholing, is dat een immense taak. Daar komen nog de bezuinigingen van het Rijk bij die op de gemeenten afkomen. 'Juist daarom kan de bijdrage van GroenLinks het verschil maken. Wij zijn bereid scherpe keuzes te maken voor wat kwetsbaar is'.

Als voorbeeld noemt hij de resultaten van de Cito-toetsen. 'In sommige wijken, zoals Schiedam-Oost, is de gemiddelde score 530. Wil je voor Havo in aanmerking komen dan is 535 vereist. In andere wijken is de gemiddelde score rond de 540'. Hij pleit daarom voor een sterke nadruk op jeugdbeleid en het tegengaan van schooluitval. GroenLinks wil nadrukkelijk een rol spelen in het sociale agenda van de gemeente. Grijzen denkt daarbij ook aan bijvoorbeeld de WMO en de zorg voor ouderen. 'Hoe zorg je er voor dat mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben? Ook hier gaat het weer om het bieden van perspectief'.

Natuurlijk hecht GroenLinks veel waarde aan milieubeleid. 'Schiedam ligt midden in een knooppunt van water- en autowegen. Dat levert problemen op met fijnstof. Daar willen we graag wat aan doen'. En wat betreft verkeer speelt nog het autoluw maken van de Lange Haven. En dat heeft in zijn visie niet alleen te maken met verkeersbeleid: 'Het gaat er ook om hoe je het unieke karakter van de Schiedamse binnenstad beter kunt benutten. Denk daarbij aan toerisme. Dat zorgt voor een economische impuls. Maar dan moet je wel zicht krijgen op wat er in die binnenstad te zien is. Als overal geparkeerde auto's staan is dat niet mogelijk'.

Grijzen fantaseert nog even verder: 'Je zou kunnen kijken of er niet een verband te leggen is met steden als Delft en Brielle; mooie oude steden. Zijn er geen arrangementen denkbaar voor een uitgebreide stedentocht?'

Grijzen vindt dat je als bestuurder ook je fantasie moet gebruiken, los van de waan van de dag. 'Je zet wat stippen op de horizon en gaat uitvinden hoe je die kunt bereiken. Goede ideeën komen vaak vanuit de intuïtie. Eerst schets je het idee, daarna ga je kijken naar de cijfers en de haalbaarheid en maak je een plan'. Het is de zijn politieke passie ten voeten uit.

Natuurlijk ontkomen we niet aan de onherroepelijk vraag naar zijn visie op de bestuurlijke situatie in Schiedam. Aan het opstappen van het vorige college gaat een lang, pijnlijk en inmiddels genoegzaam bekend verhaal vooraf. Er zijn diepe wonden geslagen, het vertrouwen is ernstig geschonden en mensen spreken van een 'angstcultuur'. Hoe denkt hij daar zelf mee om te gaan en wat wil hij daar tegenover stellen? Op de eerste vraag luidt het nuchtere antwoord: 'Onbevangen'. Op de tweede vraag antwoordt hij: 'Ik heb geen zin om gebukt te gaan onder de last van het verleden. Het is nu vooral zaak om het onderlinge vertrouwen te herstellen. Loyaliteit staat nu voorop en ik vertrouw op de kennis en kunde van de ambtenaren'. In zijn ogen heeft de politiek een duidelijk signaal afgegeven en moet men bereid zijn met een schone lei te beginnen.

Met Johan Grijzen krijgt Schiedam niet alleen een bekwame, maar ook een bevlogen bestuurder met grote sociale betrokkenheid die met gevoel voor humor een grote bijdrage kan leveren aan de stad.
Juist nu!