LHBT LGBT LHBTI+ Queer inclusiviteit diversiteit acceptatie

LHBTI+ acceptatie? Typisch Schiedams!

Wat is naast Jenever nog meer typisch Schiedams?
Juist: LHBTI+ acceptatie!

Gisteren was er een bijeenkomst voor de gemeenteraad over dit onderwerp. Want het is belangrijk alle dat Schiedammers zichzelf kunnen en durven zijn. Schiedammer geboren of geworden, arm of rijk, met welke achtergrond, geaardheid of genderidentiteit dan ook. Vanzelfsprekend toch? Misschien was het daarom wel dat er maar 2 raadsleden, inclusief ik, aanwezig waren...

Ik maak me daar kwaad om. Het is namelijk alles behalve vanzelfsprekend. De toppers van onder andere No Label, Schiedams LEF en de Jillis Bruggeman Stichting zetten zich in voor een mooiere en eerlijkere wereld. Wereld ja, want hun inspanningen gaan verder dan enkel Schiedam. Het minste wat wij als raadsleden dan kunnen doen is goed naar ze luisteren. Om daarna via de politieke weg een bijdrage te leveren aan positieve verandering.

 

Ja, als gemeenteraadslid heb je het druk en staat je agenda en to do list meestal voller dan je lief is. Maar dat er van de 35 gemeenteraadsleden er maar 2 raadsleden aanwezig waren is onverkoopbaar. Helemaal als regenbooggemeente. Een regenbooggemeente die ook nog eens een voorbeeldrol vervult. 

Want wat gebeurt er een hoop moois in ons stadje. En wat moet er nog een hoop gebeuren. Zo schrok ik bijvoorbeeld van de lhbti+ acceptatie cijfers die uit de Jeugdmonitor kwamen. En dat terwijl toch alle Schiedamse scholen een Schiedams LEF doos hebben met lesmateriaal over lhbti+ acceptatie en tegen pesten. En ook No Label zorgt met hun voorstelling vol persoonlijke verhalen voor verbinding. Zij gaan het gesprek aan over acceptatie in de breedste zin van het woord, ook op scholen. We lijken namelijk veel meer op elkaar dan we verschillen.

Een geluk bij een ongeluk: tijdens de avond hadden we nu alle ruimte om echt goede gesprekken te voeren. Dank jullie wel! 

Mijn droom voor de nabije toekomst? Het lijkt me zo mooi als we volgend jaar een Coming out day a la dag van de duurzaamheid hebben. Of een “Schiedamse acceptatie dag” voor mijn part. Waarin we van diversiteit een feestje maken. Voorlezen op scholen, overal in de stad wapperende regenboogvlaggen en 's avonds een bijeenkomst met verschillende workshops en thema's voor heel Schiedam. Om de liefde te vieren, voor onszelf en elkaar, ongeacht de vorm.

Met hernieuwde focus ga ik proberen mijn steentje hieraan bij te dragen. Voor een mooier en inclusief Schiedam.