"Aan de Warande en aan de Burgemeester Honnerlage Gretelaan zijn bomen gekapt omdat de woningen van de nieuwbouwprojecten ‘Wenneker Estate’ en ‘Bij de Molen’ er zouden verrijzen. Maar … er loopt momenteel een beroepsprocedure tegen de omgevingsvergunning van het eerste project en ook het tweede staat ‘on hold’. Geen woningen, geen groen, wel teleurgestelde buurtbewoners en weggejaagde vogels. Jazeker, in het geval van ‘Bij de molen’ is er gekapt in het broedseizoen," hield Carlien raad en college voor. "We moeten er toch voor kunnen zorgen dat we het groen dat ons en Schiedam zo goed doet, kunnen behouden, totdat er toch echt gebouwd gaat worden! Hiertoe roept onze motie op, maar … dat niet alleen. GroenLinks ziet ook graag vastgelegd dat in het geval van onvoorziene omstandigheden, oftewel overmacht, de nietsbrengende kaalheid wordt “bezaaid” met tijdelijk groen. Noem het versiering, maar dan wel broodnodige versiering!"
Aanleiding voor de motie is het gegeven dat een aantal stukken Schiedamse grond er wel érg treurig bijligt en dat soms al erg lang én onnodig. Aan de Warande en aan de Burgemeester Honnerlage Gretelaan zijn bomen gekapt omdat de woningen van de nieuwbouwprojecten ‘Wenneker Estate’ en ‘Bij de Molen’ er zouden verrijzen. Maar … er loopt momenteel een beroepsprocedure tegen de omgevingsvergunning van het eerste project en ook het tweede staat ‘on hold’. Geen woningen, geen groen, wel teleurgestelde buurtbewoners en weggejaagde vogels (jazeker, in het geval van ‘Bij de molen’ is er gekapt in het broedseizoen).
Ik heb in deze raadzaal al vaker gewezen op de grote waarde van bomen. En ik zal dit weer doen totdat ieder hier het kan dromen: bomen zorgen voor zuurstof, voor verkoeling, ze verbeteren de luchtkwaliteit, leggen CO2 vast in hun hout, zorgen bij hevige regen voor een vertraagde afgifte van water naar de bodem, er huizen veel dieren in en last but not least: bomen dragen bij aan onze gezondheid en ons welbevinden. Bomen die al ouder zijn hebben vele malen meer impact dan jonge aanplant. Dit jaar verscheen een publicatie van een Duits onderzoek waarin de conclusie luidde dat er ongeveer 400 jonge bomen nodig zijn om de opbrengsten van een oude boom met een kroondiameter van zo'n 20 meter te evenaren.
Tegen deze achtergrond doen de lege vlaktes in Schiedam extra pijn. Dat doet elke kap, maar zeker de vroegtijdige kap, de wellicht onnodige en overbodige kap. We moeten er toch voor kunnen zorgen dat we het groen dat ons en Schiedam zo goed doet, kunnen behouden, totdat er toch echt gebouwd gaat worden!!
Hiertoe roept onze motie op, maar … dat niet alleen. GroenLinks ziet ook graag vastgelegd dat in het geval van onvoorziene omstandigheden, oftewel overmacht, de nietsbrengende kaalheid wordt “bezaaid” met tijdelijk groen. Noem het versiering, maar dan wel broodnodige versiering! Er zijn boompotten te huur en te koop en nog niet heel lang geleden bedacht een Nederlandse Start-up de makkelijk te verplaatsen boomveer, waarbij een boom met zijn wortels bovengronds hangt in een lichte constructie. Zodra de nieuwbouw dan toch doorgang vindt, weet ik wel een logeerplek: hoe zouden bomen in potten ons versteende Stadserf kunnen opfleuren en verrijken! Een ander idee waarover al is nagedacht ten aanzien van Schieveste: placemaking. Als je in een vroeg stadium de kwaliteit van een te ontwikkelen gebied verbetert, verhoogt dit de leefbaarheid en willen mensen er graag verblijven. Bomen kunnen hierbij een belangrijke rol spelen: als ze op het terrein alvast worden opgekweekt, hebben ze al enige omvang wanneer ze op hun definitieve plek komen.