Het liefst zou ik zien dat elk online bericht een vinkje zou krijgen wanneer deze objectief juiste informatie bevat. Dat het dus waar is wat er in zo’n bericht staat en de inhoud hiervan klopt. Het tegenovergestelde kan natuurlijk ook, een rood kruis bij nepnieuws, bewust onvolledige berichten of ongegronde bangmakerij. Ik bedoel hier nadrukkelijk geen censuur, want iedereen mag van mij nog alles zeggen binnen de grenzen van de grondwet op hun eigen platform. Maar wél duidelijkheid voor de lezer, zodat die weet of het klopt wat die leest.
Eigenlijk net zoals Twitter doet bij de fake news berichten van Donald Trump. Daar verschijnt nu een waarschuwing bij. Maar bij berichten met lokale onwaarheden verschijnt er helaas nog geen vlaggetje. Lokaal Fake News kan dus zonder consequentie over het internet rond blijven zwerven.
Totdat iemand de moeite neemt om deze inhoudelijk te ontkrachten en duidelijk uit te leggen hoe het nou wel zit. In een ideale wereld zou de lokale media dit doen: de uitspraken van politici, Schiedammers en betrokkenen kritisch tegen het licht te houden en deze te toetsen. Maar in het geval van Nieuwe Energie voor Groenoord is de stroom van nepnieuwsberichten zo sterk, dat er eigenlijk geen beginnen aan is om al deze onwaarheden te ontkrachten.
Zo gebeurt het dus ook dat het wordt ondergesneeuwd door bagger. Berichten die gebaseerd zijn op feitelijke informatie en hier ook naar terugverwijzen. Berichten die vaak wat meer woorden nodig hebben om de nuances en de details goed uiteen te zetten. Berichten die zorgvuldigheid vereisen en niet in een populistische bullshit slogan samen te vatten zijn. Kortom: berichten waar je er niet meerdere van kunt plaatsen op een dag. Zelfs niet als je niets anders te doen zou hebben als bijvoorbeeld raadslid.
Het viel GroenLinks op dat er best wat hardnekkige onwaarheden over Nieuwe Energie voor Groenoord rondzwerven. En dat is jammer. Want dat ontneemt vaak de mogelijkheid om de echt oprechte zorgen, vragen en onzekerheden van mensen over dit onderwerp de aandacht te geven die ze zeker verdienen. Een normaal, inhoudelijk en op feiten gebaseerd gesprek, is met deze stroom aan onwaarheden bijna niet mogelijk. Het plan om de gebouwen in Groenoord op een andere manier te gaan verwarmen wordt in december door de gemeenteraad behandeld. Alle informatie hierover is te vinden via deze link onder punt 17.
Dit lijkt me dus een goed moment om de meest voorkomende onwaarheden te bespreken. En mocht je naar aanleiding van het raadsvoorstel of dit stuk nog vragen hebben over Nieuwe Energie voor Groenoord, dan ben je van harte welkom tijdens onze GroenLive sessie op donderdag 26 november om 20:00 uur.stappen gezet om te onderzoeken of Groenoord (en Nieuwland) geschikt zouden zijn als startwijken in Schiedam.