Op zondag 21 januari jongstleden waren zo’n 40 mensen te gast bij de nieuwjaarsbijeenkomst van GroenLinks Schiedam op locatie van het Filmhuis. De bijeenkomst was georganiseerd door het afdelingsbestuur en de fractie.

De zondagmiddag begon met de vertoning van “An inconvenient truth” van Al Gore. Deze indrukwekkende film was de opmaat voor een debat over duurzaamheid in Schiedam.

Het debat vond plaats onder leiding van Bart de Leede en de deelnemers waren Ed Gloudi en John Witjes vanuit de GroenLinks fractie en Yorick Haan wethouder milieu namens de SP en Ad Mostert, fractievoorzitter van de VVD in de Schiedamse raad. In het kader van de aankomende Statenverkiezingen schoof ook José Chung aan, zij is de derde kandidaat voor GroenLinks op 7 maart in Zuid-Holland.

Al Gore
Het debat begon met een reactie van de deelnemers op de film van Al Gore. Iedereen was onder de indruk en was door de film nog sterker overtuigd geraakt van de noodzaak van actie om klimaatverandering tegen te gaan door terugdringing van de CO2-uitstoot. Dat maakte het debat over drie stellingen des te actueler.

Ondernemers
In het eerste deel ging het over duurzaam ondernemen en in het bijzonder om de vraag of ondernemers met regels moeten worden gedwongen tot duurzamer productiemethoden of dat ze dat vanzelf zullen doen. Ad Mostert verdedigde deze laatste stelling. Yorick Haan noemde ook voorbeelden van duurzame ondernemers in Schiedam. Niettemin erkende hij dat ondernemers soms ook met dwang tot duurzamer beleid moeten worden gedwongen.

Rotterdam Airport
Het tweede debat-deel ging over duurzame mobiliteit en in het bijzonder over de toekomst van Rotterdam Airport. Ed Gloudi en John Witjes pleitten voor gerichte actie tegen het vliegveld omdat deze groei voorstaat en daarmee verdere overlast. Alternatieven via de trein moeten beter benut, betoogden zij. Yorick Haan meende dat de overlast van Rotterdam Airport in ieder geval niet mag toenemen. Ad Mostert meende dat door het stiller worden van de vliegtuigen groei, met name van het zakenvervoer, mogelijk moet zijn, zonder dat de overlast toeneemt.

Energie
Het slot-akkoord ging over duurzame energie en de rol van de gemeente hierin. Yorick Haan schetste het bestaande beleid en de inzet op energiebesparing vanuit de gemeente. De GroenLinks-vertegenwoordigers vonden dit onvoldoende en pleitten voor een gewaagder beleid waarbij de gemeente Schiedam weer een voorloperspositie gaat innemen op dit terrein.

Het kan anders
Het debat maakte duidelijk dat het wereldvraagstuk van de klimaatverandering, dat zo aangrijpend is geschetst door de film van Gore, actie vraagt op alle niveau’s. Acties van overheden én van individuen. De uitstoot van broeikasgassen moet en kan worden teruggedrongen. Het vraagt een ongelooflijke inzet en durf van verantwoordelijken, maar het is mogelijk om het tij te keren. Als goed voornemen voor 2007 was het voor GroenLinks het belangrijkste signaal om af te geven.