Nog geen JA/JA, maar JA-MAAR...

GroenLinks-fractievoorzitter Jeroen Ooijevaar vroeg het college dinsdagavond om, net als in Amsterdam, te gaan werken met de JA/JA-sticker. Daarmee wordt het aantal ongelezen weggegooide folders fors verminderd. De rechter maakte korte metten met de bodemprocedure die door de folderbranche was aangespannen. Daarmee zijn belemmeringen weggenomen en mogen folders in Amsterdam binnenkort alleen nog maar in brievenbussen met een JA/JA-sticker. GroenLinks en Progressief Schiedam vinden dat Schiedam een te afwachtende houding aanneemt.

Wethouder Alexander van Steenderen zei dat het college in principe positief tegenover het plan staat. Wel had hij een aantal mitsen en maren. Zo zouden er een hoop complicaties optreden op het vlak van voorlichting en communicatie. Deze JA-MAAR leidde bij de wethouder voorlopig tot een NEE/NEE. Het college wil eerst het hoger beroep van de folderbranche afwachten en in overleg gaan met andere gemeenten in de regio om te bekijken hoe zo'n maatregel ingevoerd moet worden.

Ooijevaar vindt dat Schiedam wel wat vooruitstrevender mag zijn: "Ik zie niet in waarom wij niet een van de voorlopers kunnen zijn, in plaats van te wachten tot we kunnen aansluiten in het treintje bij de rest." Van Steenderen complimenteerde Ooijevaar door "GroenLinks te kennen als een partij die graag vooruitloopt," maar gaf aan toch te willen wachten tot het hoger beroep geweest is. De gemeente Amsterdam vertrouwt op de eerdere uitspraak van de rechter, in wat al een bodemprocedure was. Van Steenderen wil eerst nóg meer zekerheid, hoewel hij zich zegt te realiseren dat het zeer waarschijnlijk is dat we uiteindelijk naar een systeem van opt-in gaan. Zoals bij zoveel dossiers, wacht Schiedam eerst af tot meer progressieve gemeenten de kastanjes uit het vuur gehaald hebben.