De winter van 2019-2020 verliep vrijwel geheel zonder vorst en sneeuw en echt strenge winters waren alweer een tijdje geleden. We wisten nauwelijks nog hoe sneeuw er precies uitzag en het schaatsen leek ook iets dat alleen nog te zien was op plaatjes van Anton Pieck.

Toch staan er bij Irado aan de Fokkerstraat sneeuwschuivers, strooiwagens en bergen zout klaar voor als koning winter dan tóch een keer op bezoek komt. Afgelopen week was het weer zover. De mensen van Irado mochten het kunstje weer vertonen. En ze waren het niet verleerd!

Goede gladheidsbestrijding is een bijna militaire operatie. Irado werkt met 7 auto’s, die door drie ploegen non-stop door het Schiedamse winterland worden gestuurd. Een speciaal navigatiesysteem leidt de sneeuwschuivers en strooiwagens over 100 kilometer fietspad en 150 kilometer hoofdwegen. Om deze 250 kilometer aan Schiedamse infrastructuur begaanbaar te houden was 240 ton pekel voorradig.

Het is prachtig dat we daar logistiek toe in staan zijn. Maar bovenal: het is mensenwerk. De reguliere medewerkers van Irado en 22 extra medewerkers hebben zich uit de naad gewerkt voor onze veiligheid. Deze mensen trokken er in barre omstandigheden op uit, in tijden waar mensen op zoek zijn naar warmte, geborgenheid en zekerheid. De mensen van Irado verlieten hun warme plekje voor de kachel zodat wij veilig ons warme plekje voor de kachel konden bereiken. En daarvoor verdienen de mensen van Irado hulde. Dankjewel, mensen van Irado!