Milieudefensie Schiedam en GroenLinks Schiedam zijn ervan overtuigd dat offshore windenergie Schiedamse bedrijven in de maritieme sector mogelijkheden biedt. Om dit onder de aandacht te brengen, presenteren zij op de maritieme dag van 29 oktober een boekwerk aan bedrijven, de politiek, het stadsbestuur en het havenbedrijf.

Schiedam wil de komende jaren de Wilhelmina- en Wiltonhaven gaan herinrichten. De haven is voornamelijk ingericht met oliegerelateerde activiteiten en is zeer conjunctuurgevoelig. Om toekomstbestendig te zijn, moeten de Schiedamse havens voorbereid zijn op de transitie van fossiele naar duurzame energie. Bedrijven moeten daarom op zoek gaan naar nieuwe(offshore) activiteiten.

Miliedefensie en GroenLinks Schiedam pleiten bij de herinrichting van de havens dan ook voor het inzetten op bedrijvigheid op het vlak van windenergie op zee en andere vormen van duurzame energie om bedrijvigheid in deze haven voor de toekomst veilig te stellen. Het is van groot belang dat er voor deze haven een visie voor de langere termijn komt.

Kansen voor Schiedam

De komende jaren wordt er voor 15 miljard geïnvesteerd in windenergie op zee. Eind dit jaar worden de twee parken van Borssele aanbesteed, daarna de noordelijke parken. Daarnaast denkt het Energie Centrum Nederland dat er nog veel meer windenergie opgewekt kan worden op de Noordzee. Er zijn al diverse windparken op de Noordzee, het Geminipark is nu in aanbouw.

Volgens een rapport van de Kennis- en Innovatieagenda zal windenergie op zee tot 2020 10.000 nieuwe banen genereren. Er zijn nieuwe werkschepen nodig, pilonen maar ook transformatorplatforms. Ook het onderhoud van windparken schept veel werkgelegenheid.

Bekijk of download hier het boekwerk van Milieudefensie Schiedam en GroenLinks Schiedam.

-Fred van der Drift namens Milieudefensie Schiedam

-Jeroen Ooijevaar namens Groenlinks Schiedam