Transgender personen zijn mensen wiens genderidentiteit of -expressie niet overeenkomt met hun geslacht. Helaas ervaren ze vaak moeilijkheden op de arbeidsmarkt en de werkvloer. De verklaring van Dordrecht moet leiden tot een transgendervriendelijke werkomgeving. Ondanks de wens van een ruime meerderheid in de gemeenteraad, weigert het college de verklaring te ondertekenen. Bart Voortman, raadslid van GroenLinks Schiedam: “het is niet gebruikelijk dat het college een wens van het hoogste orgaan, de gemeenteraad, naast zich neerlegt. Als ze dat doen, dan moeten ze met betere argumenten komen.” Bart heeft het college dan ook om opheldering gevraagd door schriftelijke vragen te stellen.

De keuze van het college is verwonderlijk, omdat veel gemeenten wel in staat zijn om tegemoet te komen aan de 10 punten in de verklaring. Onder meer de gemeenten Enschede, Utrecht, Den Haag, Amsterdam, Lelystad, Tilburg, Dordrecht, Zwolle, Arnhem en Leeuwarden zetten al hun handtekening. Woensdag 19 januari volgde ook Rotterdam. Voortman: “hoe kan het dat andere gemeenten wel aan de Verklaring van Dordrecht tegemoet kunnen komen en Schiedam niet? Wat zegt dit over het goed werkgeverschap van de gemeente?”

Schiedam is sinds 2012 regenbooggemeente. Hiermee draagt de gemeente uit seksuele- en genderdiversiteit breed bespreekbaar te maken en te normaliseren. Eind 2020 heeft de gemeente een nieuw diversiteitsbeleid vastgesteld. Daarin staat bijvoorbeeld dat Schiedam als werkgever de mogelijkheden van transitieverlof gaat onderzoeken. “Kennelijk heeft het college al geconcludeerd dat ondersteuning van transgenderpersonen in Schiedam niet kan. Als regenbooggemeente kan je niet volstaan met mooie woorden. Dan moet je de stad en andere werkgevers ook laten zien dat je bereid bent een extra stap te zetten. Met het niet ondertekenen van de Verklaring van Dordrecht ondermijnt Schiedam de eigen geloofwaardigheid als regenbooggemeente.”