Langdurige blootstelling aan fijnstof blijkt, ook in lage concentraties, levensgevaarlijk. Nieuw onderzoek, gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift The Lancet, geeft aan dat ook als de uitstoot onder de Europese norm blijft, fijnstof dodelijker is dan gedacht. GroenLinks Schiedam waarschuwt al jaren voor de luchtkwaliteit in de stad.
'Dit onderzoek bevestigt de boodschap die wij al jaren naar buiten brengen', reageert lijsttrekker Jeroen Ooijevaar. 'In ons programma pleiten we er daarom voor het gebruik van fiets en openbaar vervoer te stimuleren en de meest vieze auto's uit de stad te weren. Ook is een autovrije Lange Haven al jarenlang onze wens'. Daarmee wil GroenLinks de luchtkwaliteit in Schiedam verbeteren.
Dat blootstelling aan fijnstof diverse nadelige implicaties kan hebben, bleek al wel uit eerdere onderzoeken. In oktober van dit jaar stelden onderzoekers nog dat vrouwen die tijdens de zwangerschap aan fijnstof worden blootgesteld een verhoogde kans hebben op een baby met een laag geboortegewicht. Uit het meest recente onderzoek blijkt dat voor elke vijf microgram fijnstof die er extra per kubieke meter wordt uitgestoten, de kans dat iemand sterft met zeven procent toeneemt.
Het verontrustende aan het nieuwe onderzoek is dat het risico op vervroegde overlijden ook overeind blijft als de uitstoot onder de Europese norm van 25 microgram per kubieke meter komt. De negatieve gezondheidseffecten blijven zelfs zichtbaar tot onder 10 microgram, de veel strengere norm van de Wereldgezondheidsorganisatie.
Fijnstof is een verzameling van allerlei deeltjes, zoals roet. Het onderzoek bevestigt de noodzaak van de maatregelen die GroenLinks voorstaat, zoals aanpassing van de maximumsnelheden, reguleren van verkeersintensiteit, stimuleren schoon vervoer en het weren van vieze auto's uit de stad. Jeroen Ooijevaar: 'Daar wordt niet alleen de lucht gezonder van; de stad wordt er ook nog eens een keer veel leuker op'.