Integrale tekst inbreng Carlien.
"Bijzonder lang was ik een meisje zonder stem. Ik was als kind en puber erg verlegen, durfde alleen in veilige, kleine groepen te zeggen wat ik vond. Verder wilde ik niemand tot last zijn door een duidelijke voorkeur uit te spreken. 'Wat wil je drinken?' 'Maakt me niks uit, doe maar wat open is.'
Op mijn 21e veranderde dit. Heerlijk was het om er in een collegezaal de gekste analyses en ideeën uit te floepen in plaats van elke vraag net zo lang te herformuleren dat mijn studiegenoten al lang weer bij een ander onderwerp waren aanbeland als ik dan ein-de-lijk klaar was om mijn vraag te stellen.
Een doorslaggevende reden dat ik de politiek ben ingegaan is omdat ik het belangrijk vind om een stem te geven aan mensen die - net als ik vroeger - stil aan de zijlijn staan. Aan Schiedammers bij wie de communicatie van de gemeente niet aankomt … 26,5 procent van de inwoners is laaggeletterd en er zijn ook mensen die het Nederlands nog te weinig machtig zijn. Inwoners die stil blijven omdat zij alle energie nodig hebben om het hoofd boven water te houden door geldzorgen, door een schimmelige woning of psychische problemen … inwoners die het vertrouwen in de mensen die hen vertegenwoordigen verloren hebben … jongeren die nog niet mogen stemmen en het gevoel hebben dat er niemand namens hen spreekt. Gelukkig ben ik raadslid geworden in een tijd waarin overheidsbreed het grote belang van participatie wordt gezien om te voorkomen dat nog meer mensen afhaken. Maar of dit nu tot de participatie leidt die inwoners doet voelen dat er echt naar ze geluisterd wordt? Ik ben geneigd te denken dat daarvoor meer lef en meer geld nodig is.
Voorzitter, vanavond stemmen wij over de nieuwe participatieverordening, een vertaling en concretisering van het participatiebeleid ‘Samen Schiedam’ dat ongeveer een jaar geleden door de raad is vastgesteld. Ik wil de Wethouder bedanken dat ze mijn voorstel heeft overgenomen en de versmalde begripsomschrijving van het uitdaagrecht weer vergrootte tot: 'Iedere Schiedammer of lokale maatschappelijke partij die denkt een taak van de gemeente slimmer, beter, goedkoper of anders uit te kunnen voeren, mag dit aangeven en bij akkoord deze taak van de gemeente overnemen.'
Ben ik nu tevreden?
Mwah, niet helemaal. Met de heer Pegtel zou ik een overzicht waarin staat op welke punten wel en op welke niet voor participatie wordt gekozen (en op basis waarvan) erg welkom vinden.
Ik heb ook nog wat vragen:
- De Wethouder spreekt steeds over een fasering, de verordening gaat over de eerste stappen, maar ik zie in het beleid bij 2022 een aantal zaken staan waar nu op gefocust zou gaan worden, terwijl ik ze in de verordening toch niet aantref. Kan de Wethouder aangeven of er een PAT (Participatieadviesteam) is opgezet en of de participatiekalender al bestaat of in ontwikkeling is? (en als we het dan toch over de planning hebben dan hoor ik meteen ook graag wanneer we een voorstel kunnen verwachten over het Burgerberaad waarover we in de commissievergadering van 13 september spraken).
- Een andere vraag: Hoe gaat de Wethouder meetbaar maken of de Schiedammers voelen dat er naar ze geluisterd wordt?
Tot slot wil ik nog twee van mijn zorgen delen. Enerzijds vrees ik dat er misschien wel niet genoeg lef is om ook voor variant 4c te kiezen: de variant waarin het bestuursorgaan de adviezen van de participanten overneemt. Anderzijds klinken in mijn hoofd nog de woorden van de Wethouder door die aangaf participatie weliswaar erg belangrijk te vinden, maar er tegelijkertijd moeite mee heeft niet budgetneutraal te werk te gaan nu er zoveel Schiedammers in armoede leven. Ik ben van mening dat participatie geen luxe is, maar een broodnodigheid, juist in een maatschappij waarin een groot deel van de mensen in armoede leeft of het gevoel heeft slechter af te zijn dan de ander. Competenties en ingangen geven aan mensen die nu nog niet goed kunnen meepraten vind ik van het allergrootste belang en ik zou maar wat graag zien dat veel van het prachtigs dat in het vastgestelde Participatiebeleid staat ook vlug in praktijk kan worden gebracht."