Politieke stellingname van de lijsttrekkerskandidaten: een snelkieswijzer

Voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks Schiedam zijn vier kandidaten: Bart Voortman, Guido Antunes, Katinka de Rover en René Karens. Hier worden de kandidaten voorgesteld.

Aan de kandidaten is een aantal vragen voorgelegd waar ze - uiterst kort - op mochten reageren. Omdat GroenLinks een partij van nuances is, is toelichting ongetwijfeld vereist. Op 31 mei, de avond van de lijsttrekkersverkiezing, gaan de kandidaten verder met elkaar in debat. Dit debat is voor iedereen, leden en niet-leden, toegankelijk en vindt plaats op 31 mei om 20:00 in Jeneverie 't Spul, Hoogstraat 92.

Voorafgaand aan het debat geeft scheidend fractievoorzitter Jeroen Ooijevaar een beeld van wat de kandidaten te wachten staat en geeft oud-raadslid, -wethouder en -burgemeester Yorick Haan een beschouwing op het politieke landschap en zijn positie daarin.

Benieuwd naar de introductievideo's van de kandidaten? Ga naar:

De kandidaten reageren hieronder op een aantal vragen

 

PSP, CPN, PPR, EVP, Groen, Links: welke bloedgroep heb jij?

Bart:

GroenLinks: Het één is voor mij onlosmakelijk met het andere verbonden.

Guido:

Mijn eerste stem was een twijfel tussen PSP en CPN. Daarna is dat altijd zo gebleven, maar gelukkig zijn ze samengegaan

Katinka:

Ik ben een echte GroenLinkser en zit af en toe ook nog bij DWARS.

René:

De oude bloedgroepen zijn van voor mijn tijd. Voor mij is GroenLinks sociaal bewogen, duurzame en optimistische politiek.

Waarom ben je de ideale kandidaat?

Bart:

Ik ben creatief, veelzijdig en ik hecht veel waarde aan de mening van anderen. Daarnaast ben ik goed in staat anderen te overtuigen en te enthousiasmeren.

Guido:

Na jaren op de achterbank in de bus gezeten te hebben, wil ik nu eens zelf de bus besturen en de richting bepalen.

Katinka:

De afgelopen periode heb ik veel ervaring opgedaan in de raad, nu wil ik een volgende stap zetten voor mijn politieke ambities en dat is het gezicht van de afdeling zijn.

René:

Schiedam is gebaat bij meer GroenLinks. Ik wil me hier graag voor inzetten en sta voor een eerlijk, uitgesproken, bewogen en actief GroenLinks.

Je bent na succesvolle verkiezingen aan het formeren. Wat is jouw breekpunt?

Bart:

Ik hou niet zo van breekpunten, je verwacht van anderen ook flexibiliteit. Als ik er een moet noemen, is dat een maatregel die de ondersteuning van kwetsbaren bedreigt.

Guido:

Lastenverzwaring voor lagere inkomens.

Katinka:

Het moment dat Schiedam niet meer toegankelijk wordt voor iedereen, ik zou niet in een coalitie willen die de Rotterdamwet invoert en de deur dicht houdt voor statushouders.

René:

Breekpunten vooraf geloof ik niet in, rabiaat rechts rotbeleid uitgezonderd. Het geheel moet leiden tot een eerlijker, groener en opener Schiedam.


Schiedam heeft een meevaller en de raad mag het uitgeven. Wat stelt jouw fractie voor?

Bart:

Fatsoenlijke speelgelegenheid in een wijk waar de huizenprijs wat lager ligt.

Guido:

Een revolving fund voor energiebesparende maatregelen. De besparing wordt weer teruggestort in dit fonds zodat we daarna opnieuw kunnen besparen.

Katinka:

Moet dat aan één ding zijn? Ik denk dat wij hier een heleboel goede dingen mee kunnen doen, maar sociale woningbouw duurzaam maken, lijkt mij een goede eerste stap.

René:

Dat ligt aan de behoeften van de burgers. Die zou ik hiervoor om advies vragen. Maar een extra stimulering van zonnepanelen op huurhuizen lijkt me een mooi voorbeeld. 


Meer informatie:

Katinka de Rover: ga naar hier.

Bart Voortman: ga naar hier.

Guido Antunes: ga naar hier.

René Karens: ga naar hier.