In juli 2011 maakte Wil Vissers vrij plotseling de overstap naar het wethouderschap in Roosendaal, waar zij Jan Peeters opvolgt die wegens familieomstandigheden zijn functie neerlegde. De kans om het wethouderschap voor de volle 100% te bekleden in de plaats waar zij opgegroeide en lange tijd heeft gewoond, kon zij naar eigen zeggen niet voorbij laten gaan.
Over haar Schiedamse periode zegt ze: 'Het was een enerverende en leerzame tijd waarin we hebben gewerkt aan mooie projecten'.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010 heeft GroenLinks zich in Schiedam nadrukkelijk als een groene en sociale partij gepresenteerd, die hard wil werken aan een duurzame economie en zich zal inzetten voor alle Schiedammers. Dat heeft geresulteerd in een forse verkiezingswinst en daarmee deelname aan het college.

Daarop zocht en vond GroenLinks Schiedam een bekwame wethouder in de persoon van Wil Vissers, een ervaren bestuurder met een vakbondsverleden die al een periode wethouder was in Moerdijk. Uit de onderhandelingen verkreeg Wethouder Vissers een veelzijdige portefeuille (0,6 FTE) met onder andere milieu, verkeer & vervoer, cultuur en dierenwelzijn.

Welke zijn de mooie projecten waaraan Wil Vissers refereert en wat de resultaten?
Hierbij een greep uit de afgelopen 16 maanden: Een duurzame economie was één van de speerpunten in het GroenLinks verkiezingsprogramma. Vissers boekte een groot succes toen zij op 19 mei de 'Lean and Green Award 2011' in ontvangst mocht nemen vanwege het voorop lopen in duurzame distributie van goederen in de stad en het terugdringen van het vrachtverkeer. Zij was hier zichtbaar trots op en verklaarde: 'We willen samen met inwoners en bedrijven werken aan een aantrekkelijke stad waar het goed toeven is, met een goeddraaiende economie. Daarom moeten we zorgen voor een goede bereikbaarheid waarin duurzaamheid voorop staat'.

Ook op het gebied van duurzaamheid, milieu en bouwen&wonen wist wethouder Vissers succesvolle initiatieven te nemen. Zo zijn er afspraken gemaakt met makelaars over energiebesparing: 'Makelaars gaan voortaan in hun adviesgesprekken aangeven hoe toekomstige bewoners hun woning tot energielabel A kunnen verbeteren en met welke terugverdien-tijd zij rekening moeten houden'.

De gemeente hanteert bij her- en verbouwprojecten een methodiek die inzichtelijk maakt dat duurzaamheid niet duur is. Onder het motto 'duurzaamheid loont' wil men draagvlak verkrijgen bij ondernemers en ontwikkelaars voor duurzame herstructurering.Natuurlijk zette Schiedam onder Vissers ook in op elektrische voertuigen en oplaadpunten en zonnepanelen op geluidsschermen.

Op het gebied van fietsbeleid heeft de wethouder gezorgd dat er budget is voor de uitbreiding van fietskluizen. Bovendien gaat de gemeente een doorgaande fietsroute realiseren vanaf de Beneluxtunnel langs de Poldervaart in de richting van Midden-Delfland. Dit is een prachtige en belangrijke verbinding, maar kent nu nog onderbrekingen, gebrekkige bewegwijzering en slecht wegdek. Door deze route ontstaat een aantrekkelijke stimulans voor het fietsverkeer.

Ondanks de bezuinigingen blijft natuur- en milieueducatie deel uitmaken van het gemeentebeleid en vindt er zelfs verbreding plaats.

En met betrekking tot cultuur heeft Vissers de (helaas onontkoombare) bezuinigingen op musea met de helft weten terug te brengen, en blijft de functie van de bibliotheken in de wijken in stand. Verder is in het beleid opgenomen dat men cultureel ondernemerschap stimuleert.

Natuurlijk is bovenstaand overzicht verre van volledig, maar de conclusie zal duidelijk zijn: wethouder Vissers heeft aansprekende resultaten geboekt. In de 16 maanden deelname aan het college is veel bereikt.
Er is ook het nodige aan nieuw beleid in de steigers gezet.

Feiten en redenen genoeg om mee te nemen in de overwegingen al dan niet de deelname aan dit college voort te zetten.

(zie ook artikel dd. 5 juli jl.: GroenLinks wethouder Wil Vissers vertrekt uit Schiedam )